Gelderse Vallei

Stikstofsoap: provincie trekt vergunningen in, maar zegt meteen sorry

Borden in een weiland bij Ermelo als blijk van ongenoegen van het kabinetsbeleid rond de stikstof-aanpak.
Borden in een weiland bij Ermelo als blijk van ongenoegen van het kabinetsbeleid rond de stikstof-aanpak. © ANP
HOEVELAKEN - "Wij betreuren het ten zeerste", zo reageert de provincie op besluiten die het zelf heeft genomen. Het gaat om de vergunningen rond stikstofhandel.
Rijkswaterstaat kocht boeren in Gelderland op voor de verbreding van de A27 bij Utrecht. De Gelderse politiek is daar woest over en sommeerde de provincie niet mee te werken.
Dat was vooral omdat niet aan door de provincie gestelde eisen werd voldaan. Het gaat om het verplicht slopen van stallen. Maar in gepubliceerde stukken staat dat de provincie de vergunningen van de boeren wel gaat intrekken en dus wel degelijk mee gaat werken.

Coalitie boos: 'Niet vooraf geïnformeerd'

De Gelderse coalitie is boos dat ze niet vooraf is geïnformeerd. "We zijn verbaasd dat we het via deze weg moeten vernemen."
In een schriftelijke verklaring aan Omroep Gelderland zegt de provincie te begrijpen dat er onrust is ontstaan. "Wij constateren tot onze spijt dan ook dat hier iets niet goed is gegaan. Dat betreuren we ten zeerste, wat er precies is gebeurd en hoe dat heeft kunnen gebeuren zijn we aan het uitzoeken." De provincie hoopt volgende week meer duidelijkheid te geven.

Sloopverplichting geen eis bij ministerie

Bovendien is de vraag of nu wel aan die sloopverplichting is voldaan. Het ministerie zegt op vragen van Omroep Gelderland dat ze het slopen van de stallen als wens begrijpen en daar aan tegemoet willen komen, maar geëist wordt het niet.
"De crux is dat we het proberen af te spreken, maar we kunnen het niet eisen omdat daar geen juridische basis voor is. Meer dan dit kunnen we dus niet doen. Als een boer zijn stallen niet wil slopen, is het zijn goed recht."
Coalitiepartijen ChristenUnie, CDA, VVD, GroenLinks, PvdA en de SGP willen opheldering en vragen of het college de genomen besluiten weer wil gaan intrekken om eerst met de Gelderse politiek te overleggen.