Rijk van Nijmegen

Nijmeegse ondernemers boos omdat ze zonder stroom komen te zitten

De ondernemers zijn niet blij met de beslissing om de stroom eraf te halen.
De ondernemers zijn niet blij met de beslissing om de stroom eraf te halen. © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Ondernemers in Nijmegen balen en zijn boos op netbeheerder Liander. Zij sleutelen eind deze maand aan het stroomnetwerk in het centrum waardoor zo'n zeventig winkels meerdere keren zonder stroom komen te zitten. Dat is niet alleen lastig, maar het kost ze ook nog geld, omdat de ondernemers zelf op moeten draaien voor de kosten van een aggregaat.
Ondernemers in de binnenstad van Nijmegen zitten dus niet te wachten op de werkzaamheden aan een transformatorhuisje, waardoor ze twee keer last hebben van stroomuitval. Op dinsdag 24 januari gaat de stroom er twee keer een uur vanaf en op donderdag 26 januari de hele dag.
Maarten Tijssen is eigenaar van een kledingzaak en vindt het belachelijk dat hij er de dupe van moet worden. En ondernemer Julia van der Mede noemt het 'nogal lullig'. Zonder elektriciteit werken alarmsystemen niet. En ook het rolhek kan niet omhoog of omlaag en pinnen is niet mogelijk, nu alles op elektriciteit is aangesloten. De winkel sluiten lijkt de enige optie, maar dat kost de ondernemers omzet.

Nieuwe woningen voorzien van stroom

Reden van de tijdelijk stroompauze is dat netbeheerder Liander in twee dagen tijd een transformatorhuisje moet ombouwen. Daarmee worden onder meer nieuwe woningen rondom de Mariënburg van stroom voorzien.
De winkels en bedrijven die daar hinder van ondervinden, moeten daar zelf dus oplossingen voor vinden. Volgens woordvoerder Marloes de Vink van Liander zijn er ook andere manieren om te betalen dan via de pinautomaat, dus er zijn wel meerdere opties om open te blijven.

'Zullen de koppen bij elkaar steken'

Maar ondernemers nemen de overlast niet zomaar voor hun rekening. Maarten Tijssen vraagt zich af of de werkzaamheden niet 's avonds of in het weekend gepland hadden kunnen worden. "We zullen met de ondernemers in Nijmegen de koppen bij elkaar steken om of onze brancheorganisatie informeren om te kijken wat we hier tegen kunnen doen."
De ondernemers laten het er niet bij zitten