Arnhem en omstreken

Kun jij straks nog met de veerpont? Grote actie om ze te behouden

De veerpont tussen Nederhemert-Noord en -Zuid.
De veerpont tussen Nederhemert-Noord en -Zuid. © ANP
ARNHEM - De ANWB is samen met de Fietsersbond en het Fietsplatform een petitie gestart voor behoud van de Gelderse pontjes. De petitie vraagt de provincie Gelderland om de veren in de vaart te houden. Of als het echt niet anders kan met een volwaardig alternatief op dezelfde plek te komen. De drie organisaties luiden donderdag de noodklok.
Het Gelders Verenfonds, dat via subsidies de exploitatietekorten van veerponten aanvult, raakt leeg. De provincie Gelderland wil geen financiële bijdrage meer leveren aan het fonds. Hierdoor dreigt de prijs voor een overtocht duurder te worden, of zullen de pontjes minder vaak varen. Het kan zelfs leiden tot het verdwijnen van tientallen veren, aldus de actievoerders. Tienduizenden inwoners, scholieren, fietsers en wandelaars zouden dan gedupeerd zijn", aldus de ANWB.
De initiatiefnemers van de petitie wijzen er op dat de provincie Gelderland een waterrijke provincie is waar de veren een grote rol spelen. Ze zijn belangrijk voor een duurzame economie en het toerisme, Veerponten zorgen voor beperking van de reiskilometers naar werk en school, tijdens wandel- en fietsroutes en voor lokale recreatie. Ook verbinden ze gemeenschappen met elkaar en hun voorzieningen. "De gemiddelde omweg bij het verdwijnen van één veer is ruim 17 kilometer. Het alternatief bestaat uit onveiligere wegen."
“Met hun handtekening in de petitie laten inwoners, scholieren, fietsers en wandelaars zien dat ze boos zijn," zegt Eric Nijland van het Fietsplatform. "De veren zijn belangrijke verbindingen om bij voorzieningen en scholen te komen, maar ook om een recreatief of sportief rondje te kunnen fietsen of wandelen."