Rivierengebied / Noord-Veluwe

Dit moet je weten als je een wolf of een ander wild dier aanrijdt

De aangereden wolf.
De aangereden wolf. © Politie Culemborg Buren / Instagram
BEESD - Een vrachtwagenchauffeur reed deze week op de A2 bij Beesd een wolf dood. Hoe reageer je als automobilist als je een wildaanrijding hebt? Wat moet je doen, en wat vooral niet?
De meeste aanrijdingen met wild vinden in Gelderland plaats. En dat is best logisch, want we hebben hier veel natuur. Denk maar aan de Veluwe. Dat is ook het werkgebied van Ger Verwoerd. Hij is boswachter Fauna bij Geldersch Landschap en Kasteelen.
Verwoerd heeft geen exacte cijfers van het aantal aanrijdingen met wild in zijn gebied. Maar hij hanteert als vuistregel dat zo'n 10 procent van de zomerstand van het wild aangereden wordt. De aantallen schommelen dus: "Grofweg gaat het op de Veluwe om 70 edelherten, 700 reeën en 700 zwijnen."

Wat te doen bij een wildaanrijding?

Na een aanrijding moet je volgens Verwoerd eerst aan je eigen veiligheid denken. "Want het gebeurt vaak op het moment dat het wat schemerig is. Zorg dat je een beetje in de berm blijft staan, dat je op een veilige plek komt. Rij niet te ver door, want dan is het vaak heel erg moeilijk om die plek weer terug te vinden."
Als het dier nog leeft, is het belangrijk om afstand te houden, vertelt Verwoerd. "Om zo'n dier niet extra in de stress te jagen waardoor het op de vlucht slaat."

Bel de politie!

Als je zelf veilig bent, moet je het volgende doen, vertelt Verwoerd: "Het belangrijkste is: eerst de politie bellen! De aanrijding melden. Want anders is het 'doorrijden na een aanrijding'. Dat is strafbaar. Je mag het dier ook niet vervoeren, want het zijn beschermde dieren."
Melden van de aanrijding kan ook belangrijk zijn voor je verzekering: "Want anders, als je pech hebt, krijg je niks van de verzekering", zegt hij.
De politie schakelt vervolgens faunabeheerders in die gespecialiseerd zijn in het afhandelen van wildaanrijdingen. "Mocht het dier op de weg liggen, dan zorgen die dat het vakkundig wordt weggehaald. Mocht het dier nog leven en zo gewond zijn, dat er uitzichtloos lijden is, zorgen zij dat het uit zijn lijden wordt verlost."
Bij een aangereden wolf is de procedure zeer streng, vertelt de boswachter. "De wolf valt onder strenger Europees recht. Daar mag je niets mee. Als er enig zicht op herstel is, moet-ie opgevangen worden en revalideren. Alleen als er echt sprake is van uitzichtloos lijden, dan mag de wolf afgemaakt worden."

Mag je zelf een dier uit zijn lijden verlossen?

Als je een wild dier aanrijdt en het dier leeft nog, maar je kunt het niet aanzien, omdat je medelijden hebt, mag je dat dier niet zelf afmaken. "Want alle dieren zijn beschermd. Dat mag alleen als je daar de juiste opleiding en papieren voor hebt."
Een aangereden hert
Een aangereden hert © Jean-Marc Regelink/Persbureau Heitink

Wat gebeurt er als een aangereden dier vlucht?

Als een gewond dier vlucht, dan spoort de faunabeheerder het dier op met een speciaal daarvoor getrainde zweethond. Daardoor wordt voorkomen dat een gewond dier ergens dagen ligt te creperen.

Wat gebeurt er met het dode dier?

"Een heel klein deel van de doodgereden dieren komt beperkt in de consumptielijn terecht", weet Verwoerd. De opbrengst gaat dan naar Stichting Groennetwerk. Die organisatie ondersteunt en faciliteert groene buitengewoon opsporingsambtenaren (BOA's). "Maar het grootste deel krijgt een plekje in het bos. Meestal is zo'n dier binnen twee dagen helemaal opgepeuzeld door wilde zwijnen, raven, buizerds."

Tip van de boswachter

"Vaak is een aanrijding met wild onverwacht. Maar mocht je zo'n dier toch aan zien komen, dan is het heel belangrijk om je stuur recht te houden en niet uit te wijken. Zeker niet naar een andere weghelft. Of naar buiten toe, waar vaak de bomen staan die vele malen harder zijn als zo'n dier. Want dan heb je de kans dat zo'n aanrijding helemaal verkeerd afloopt."