Rijk van Nijmegen

Maagzuurremmers? Wees er voorzichtig mee, zegt deze Nijmeegse onderzoeker

Een maagzuurremmer bij een apotheek.
Een maagzuurremmer bij een apotheek. © ANP
NIJMEGEN - Ze gaan er bij sommige mensen gemakkelijk in: middeltjes tegen maagklachten. Uit onderzoek van het Radboudumc in Nijmegen blijkt echter dat we de tabletjes te vaak gebruiken - en soms ook onnodig.
Daarom loopt vanaf nu op verschillende plekken een campagne om mensen bewust te maken van het gebruik van maagzuurremmers. Drogisterijen kunnen hun klanten er bijvoorbeeld via posters op wijzen goed na te denken over het innemen van zo'n medicijn.

Eenvoudig te verkrijgen

Tijn Kool van het Radboudumc is één van de onderzoekers die in het gebruik van de maagzuurremmers dook. Hij zegt dat het medicijn z'n werk in principe goed doet. "Ze kunnen bijvoorbeeld je maag beschermen wanneer je medicijnen gebruikt die slecht voor de maag zijn. In zo'n geval schrijft een arts de maagzuurremmers speciaal voor. Je ziet echter ook dat mensen die wat last van hun maag hebben, zo'n middel kopen bij de drogist. En die zijn niet zo onschuldig als veel mensen denken."
Ten eerste, zegt Kool, zijn er complicaties mogelijk bij het gebruik van maagzuurremmers. "Denk aan maag-darminfecties, een te laag gehalte van vitamine B12 en botontkalking. Maar veel belangrijker is nog dat deze maagpilletjes het échte probleem verbloemen. Waar het om gaat, is dat die maagklachten ergens door zijn ontstaan. Meestal zijn dat te veel eten, te vet eten, te veel alcohol drinken, roken en onvoldoende beweging", somt hij op.

Remmer als 'quick-fix'

"Uiteindelijk is het veel beter die oorzaken aan te pakken, omdat die ook heel andere ziekten kunnen veroorzaken, zoals hart- en vaatziekten en suikerziekte. De maagzuurremmer is een soort quick-fix die goed helpt, maar stop je er eenmaal mee, dan wordt er heel snel nieuw maagzuur aangemaakt. Je krijgt dan een soort rebound-effect, waardoor je sneller opnieuw naar de maagzuurremmers zult willen grijpen", aldus Kool. "Wil je afbouwen, doe het dan rustig."
Waarom is de maagzuurremmer dan vrij verkrijgbaar bij de drogist - en schrijft de huisarts ze ook voor? "Veel voorschriften van de huisarts zijn niet nodig", reageert Kool. "Het kan zijn dat de arts ze op basis van een goede indicatie voorschrijft, maar dat het gebruik vervolgens te lang doorgaat. Bij mensen die lange tijd, bijvoorbeeld langer dan een halfjaar, dit medicijn slikken zie je eigenlijk zelden een terechte indicatie. In zo'n geval moet je bij de huisarts langs om te kijken of je er niet mee kunt ophouden."

Alternatief voor handen

Volgens de onderzoeker van het Radboudumc is er een alternatief denkbaar. In samenwerking met de bekende website thuisarts.nl ontwikkelden de onderzoekers een zogenaamde keuzehulp. "Dat betekent dat je interactief geholpen wordt bij wat voor jou een manier kan zijn om te stoppen. Dat zit 'm niet alleen in roken en drinken. Sommige mensen krijgen last door het gebruik van citrusvruchten of het eten van chocolade. Je bed op klossen zetten kan ook helpen."