Rivierengebied

Laatste beelden van wolf bij aanrijding A2

De wolf schrikt en loopt vervolgens de afrit op.
De wolf schrikt en loopt vervolgens de afrit op. © Screenshot video / Twitter
BEESD - De wolf die woensdagochtend werd doodgereden op de A2 bij Beesd, is vastgelegd op beeld. Dat gebeurde waarschijnlijk kort voor de fatale aanrijding met een vrachtwagen.
Te zien is hoe de wolf de op- en afrit oversteekt en vervolgens schrikt. Het dier loopt daarna de afrit op en verdwijnt in de bocht. Het moment van de aanrijding zelf staat niet op beeld. De politie Culemborg Buren en BIJ12 lieten aan het begin van de middag weten dat het dier op de A2 is doodgereden.
Bekijk hier de beelden:
Wie de beelden gemaakt heeft, is niet duidelijk. Ze zijn op meerdere plekken op sociale media verspreid en gedeeld. Zeker is dat op de beelden de op- en afrit bij Beesd te zien is van de A2 van Utrecht richting Den Bosch.

Nooit zo bedoeld

Wolvendeskundige Glenn Lelieveld van het Wolvenmeldpunt zegt dat hij uit de beelden duidelijk opmaakt dat de wolf schrikt van het verkeer. "Je ziet dat hij de naderende auto ziet en meteen rechtsomkeert maakt", aldus Lelieveld. "De filmende persoon heeft het natuurlijk nooit zo bedoeld, maar het gevolg van dat de auto daar op dat moment was, is wel dat de wolf zich omdraaide."
Waar de wolf precies vandaan kwam, voor hij de op- en afrit overstak, is nog niet te zeggen. "In principe overal vandaan. Een wolf kan 30, 40, 50 kilometer per dag afleggen", legt Lelieveld uit. In november zat er enige tijd een wolf in de regio rond Beesd. Dat dier doodde ook de nodige schapen, maar leek in december weer uit die buurt verdwenen.

Elfde wolf dood door aanrijding

Lelieveld zegt dat dit de elfde wolf is die sterft als gevolg van een aanrijding. Eén wolf raakte alleen gewond bij een vergelijkbaar incident op de A50. De aanrijdingen concentreren zich niet op één specifieke locatie. Lelieveld: "We zien geen plekken waar het vaker misgaat. Of een waarschuwingsbord zin heeft? Ik denk dat het zinvoller is om de natuurgebieden met elkaar te verbinden die de ecologische hoofdstructuur vormen."
De aangereden wolf.
De aangereden wolf. © Politie Culemborg Buren / Instagram
Lelieveld zegt dat voormalig staatssecretaris Henk Bleker, die in het eerste kabinet-Rutte natuur in zijn portefeuille kreeg, hierin een belangrijke rol speelde. "Hij maakte die ecologische routes op zijn eerste dag met één pennenstreek ongedaan. Daar heeft de natuursector nog steeds last van. Richt je de natuur goed in met verbindingen, dan kunnen de dieren via die routes naar andere gebieden. Je kunt het gedrag van de dieren sturen, zodat ze niet door open gebied trekken waar ze opgejaagd worden."

Tip voor de toekomst

Voor wie in de toekomst een wolf tegen het lijf loopt op een ongebruikelijke plek, heeft de wolvendeskundige wel advies. "Sta stil en laat hem passeren. Veel bestuurders stoppen ook al voor een egel of een eendenfamilie, dus als je de wolf niet wilt laten schrikken is stoppen verstandig, als dat veilig kan. De wolf wil gewoon door, hij is op die plek om verder te komen op een andere plek."