Noord-Veluwe / Gelderse Vallei

Boeren niet eens met vlaggenstandpunt provinciebestuurder

Omgekeerde vlaggen in Putten.
Omgekeerde vlaggen in Putten. © Omroep Gelderland
PUTTEN - Gelderse boeren zijn niet onder de indruk van het 'omgekeerde-vlaggenstandpunt' van commissaris van de Koning John Berends. Dinsdag maakte hij op de nieuwjaarsreceptie van de provincie bekend de omgekeerde Nederlandse driekleur 'ongepast' te vinden. "Berends moet begrijpen waar de vlag voor staat. Laat hij zich daar maar druk over maken."
Dat zegt Anne Rozendaal, die meerdere boeren in Putten vertegenwoordigt. Rondom het dorp zijn nog tientallen omgekeerde vlaggen te zien. "We maken ons grote zorgen over de staat van het land en onze overheid. Er heerst grote onrust. Met de vlag symboliseren we dat", legt ze uit. "We kunnen ze wel weghalen, maar daarmee is het probleem niet opgelost."
Omroep Gelderland sprak woensdag met meerdere agrariërs en ze voegen zich allemaal bij de woorden van Rozendaal. "Het is onbegrijpelijk dat Berends dit zegt", vertelt één van hen. "Snapt hij dan écht niet dat we als agrarische sector tegen grote problemen aanlopen en ons niet gehoord voelen? We grijpen de vlag aan om dat te laten zien."

Alternatief

Provinciebestuurder Berends noemt de rood geruite boerenvlag als alternatief. "De Nederlandse vlag wordt voor een doel gebruikt waarvoor die nooit is ontworpen. De vlag symboliseert de eenheid in Nederland, daar voelen veel mensen zich goed bij en die vlag wordt nu gebruikt als protestvlag. Ik vind dat de boerenvlag daar beter bij past", zegt Berends.
Boeren zijn het daar dus niet mee eens. Volgens hen maakt de boerenvlag minder indruk dan de omgekeerde Nederlandse.