Stedendriehoek

Brummen bereikt 2300 huishoudens met haar energiehulp

Brummen bereikt 2300 huishoudens met haar energiehulp
Brummen bereikt 2300 huishoudens met haar energiehulp
BRUMMEN - Met verschillende energiebesparende maatregelen heeft de gemeente Brummen in 2022 in totaal 2300 huishoudens geholpen. Een mooi resultaat volgens een woordvoerder: "Ons doel was om 2323 unieke huishoudens te bereiken. Met 2300 zitten we dus goed in de buurt."
De gemeente kon in samenwerking met Veluwonen, BrummenEnergie en het Regionaal Energieloket de huishoudens verschillende soorten hulp aanbieden. Denk hierbij aan gratis keukentafelgesprekken met energiecoaches of cadeaubonnen voor kleine energiebesparende maatregelen. Ook kregen alle klanten van de voedselbank gratis ledlampen.

Energieconciërges zijn een hit

Van alle maatregelen zag verantwoordelijk wethouder Pouwel Inberg vooral de meerwaarde van de energieconciërges. “Maarten en Henri hielpen huurders met tips om energie te besparen. Bovendien hadden ze eenvoudige materialen bij zich om meteen maatregelen te nemen. Ze brachten bijvoorbeeld tochtstrips of radiatorfolie aan, vervingen oude verlichting door ledlampen of installeerden een waterbesparende douchekop. We horen van inwoners dat ze blij waren met de hulp bij de uitvoering. Niet iedereen is een doe-het-zelver, dus de conciërges waren heel belangrijk.”

Blijvende hulp voor meest kwetsbare gezinnen

Omdat de rijkssubsidie afliep, is er nu een eind gekomen aan het project. Maar de gemeente heeft drie bespaarhulpen die vergelijkbaar werk blijven doen. "Zij zijn er speciaal voor de 500 tot 600 meest kwetsbare huishoudens. Deze bespaarhulpen hebben ook materialen. Het gaat dan niet alleen om kleine energiebesparende materialen, maar bijvoorbeeld ook om het vervangen van witgoed en isolatie van spouwmuren", aldus de woordvoerder.