Noord-Veluwe

Kerk mengt zich in discussie: winkels op zondag open in Ermelo?

De kerk mengt zich in de discussie.
De kerk mengt zich in de discussie. © Pixabay
ERMELO - Mogen de winkels straks ook in Ermelo op zondag open? Over die vraag buigt de gemeenteraad zich naar verwachting deze maand nog. Aanleiding is een voorstel van een van de politieke partijen. En er lijkt zelfs een kleine meerderheid voor te zijn. Ook de kerken roeren zich in de discussie. Zo heeft de Gereformeerde Gemeente een dringende oproep gedaan de zondagsrust te eerbiedigen.
Ook andere kerken - zoals bijvoorbeeld de Nieuwe Kerk - sluiten zich aan bij de oproep. De Nieuwe Kerk is een wijkgemeente van de Hervormde Gemeente Ermelo en rekent zich tot het hervormd-gereformeerde deel van de Protestantse Kerk in Nederland.
Gert Kardol van de wijkgemeente Nieuwe Kerk laat weten dat de gelovigen niet hun wil willen opleggen aan anderen, maar vooral ook een tegengeluid willen laten horen.
In een brief die naar de gemeenteraad is gestuurd staat het volgende: "We realiseren ons dat we leven in een samenleving waarbij er vele overtuigingen en meningen zijn en dat dit tot andere overwegingen kan leiden (...) Maar we pleiten er met het oog op de kerken en christenen in Ermelo voor de openstelling van winkels op zondag niet te faciliteren."
Wijkgemeente Nieuwe Kerk wil zich uitspreken tegen een 24-uurseconomie: "We leven in een hectische tijd. Steeds meer mensen, ook vele jongeren, worden getroffen door burn-outs of vallen om andere redenen uit." Met het 'oog op het welzijn' van de inwoners, moet Ermelo volgens de kerken daarom kiezen voor behoud van de zondagsrust, zo is te lezen.

Supermarkten

Opvallend is dat veel lokale ondernemers helemaal niet open willen op zondag. De voornamelijk gelovige achterban zal dat niet kunnen waarderen en dus zou het ze meer omzet kosten dan het zou opleveren.
Het lijkt dat vooral de supermarkten zullen profiteren van een zondagsopenstelling. De plaatselijke Albert Heijn wil echter niet reageren. De filiaalmanager verwijst door naar het hoofdkantoor. Daar laten ze weten de beslissing van de gemeenteraad af te wachten.