Arnhem en omstreken

Dierenambulance zoekt vrijwilligers: 'Wie wil er nu geen dieren helpen?'

Karin Mooijekind heeft veel liefde voor haar dieren.
Karin Mooijekind heeft veel liefde voor haar dieren. © Omroep Gelderland
VELP - Vrijwilligers zijn het cement van de samenleving, maar in tijden van crisis komen we overal handjes tekort. Dat merken ze ook bij Dierenambulance Arnhem.
Karin Mooijekind zwaait samen met haar vrijwiligers de scpeter. "Wij komen tientallen vrijwiliggers tekort." Karin zit op haar hurken haar hond Donna te knuffelen. "Er melden zich continu mensen maar er is een hele lange inwerktijd. Je bent niet zomaar in het dierentehuis als vrijwilliger aan de slag. Wij hebben een inwerktijd van maanden. Dat wordt wel eens onderschat."
Bekijk de video:
Dierenambulance zoekt vrijwilligers

Oorzaak

Over de oorzaak van het tekort aan vrijwilligers is Karin duidelijk: "Na de corona zijn veel mensen niet teruggekomen en je merkt nu dat de arbeidsmarkt met betaalde banen erg op zoek is naar mensen. Dus er wordt heel erg getrokken aan onze mensen. Sommigen gaan weg bij ons en dan zijn we ze ook kwijt."
In het dierentenhuis en op de dierenambulance zijn tientallen vrijwilligers per dag actief. "Het is wel erg aantrekkelijk vrijwilligerswerk, omdat je heel erg belangrijk werk doet voor dieren maar ook voor mensen." Je werkt de hele dag met dieren maar Karin wil het niet als een sprookje verkopen. "Knuffelen met dieren gebeurd wel, maar een gewond dier op straat wil niet geknuffeld worden. Daar moet je ook tegen kunnen."