Arnhem en omstreken

Bedrijven mogen grond alleen aan gemeente verkopen voor woningbouw

Het stadsbestuur wil 2400 huizen bouwen op het bedrijvenpark.
Het stadsbestuur wil 2400 huizen bouwen op het bedrijvenpark. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Het Arnhemse stadsbestuur legt vijftien bedrijven op bedrijventerrein Rijnpark de Wet voorkeursrecht gemeenten (Wvg) op. Dat betekent dat als eigenaren hun grond te koop aanbieden, ze dat alleen aan de gemeente mogen doen. De gemeente wil de grond gebruiken voor woningen.
Dat hoorden de betrokken partijen maandag via een aangetekende brief. Het stadsbestuur wil 2400 huizen bouwen op het bedrijventerrein tussen de Broekstraat, Westervoortsedijk, Van Oldenbarneveldstraat en de Doctor C. Lelyweg. In het voorgenomen raadsbesluit schrijft de wethouder contact te hebben gehad met de bedrijven in het gebied.

Speculanten

De wet is volgens het stadsbestuur nodig om de grond in handen te krijgen zonder dat speculanten de kans krijgen. Voor 2040 moeten in totaal 16.000 huizen gebouwd zijn binnen de bestaande bebouwing. Wethouder Cathelijne Bouwkamp zegt dat de bouw van woningen in het Rijnpark nodig is om woningnood aan te pakken.
De gemeenteraad is ingelicht. De wet geldt voor drie maanden. Als de raad instemt, kan dat oplopen tot de komende drie jaar. Al die tijd mag de grond niet zomaar verkocht worden aan de hoogste bieder. Het industrieterrein Rijnpark heeft volgens het stadsbestuur "de potentie uit te groeien tot een hoogstedelijke woon- en werklocatie waar een significant deel van de verstedelijkingsopgave een plek kan krijgen".
"De aantrekkelijke locatie heeft veel potentie voor nieuwe woningen en voorzieningen. Daarmee dragen we bij aan een leefbare en bereikbare stad met gevarieerde wijken waar het goed wonen, werken en leven is”, zo is te lezen in een persbericht.

De Wvg is een zwaar middel dat vorig jaar voor veel opschudding zorgde in Arnhem. De gemeenteraad stemde in om zo'n 150 huiseigenaren in het gebied achter station Presikhaaf de wet op te leggen. Ondanks het zware verzet van bewoners van de Schaapsdrift mogen zij hun huizen de komende jaren niet verkopen aan de hoogste bieder in de vrije markt.

De huiseigenaren op de Schaapsdrift klaagden dat de gemeente niet goed communiceerde. Zo kregen zij op een vrijdagavond een aangetekende brief, zaten zij een weekend lang met veel vragen en drongen zij zelf aan op een informatieavond.

Verstedelijking van de regio

Het stadsbestuur werkt al twee jaar samen met de Rijksoverheid, de Groene Metropoolregio en de provincie Gelderland om de regio te verstedelijken. Rijnpark is een onderdeel van de spoorzone Arnhem-Oost. De gemeente ontving in november vorig jaar tientallen miljoenen van het Rijk om het spoor te verbeteren en huizen te bouwen in Arnhem-Oost.
Eind maart besluit de gemeenteraad over het voorstel van het college. Volgende week dinsdag is er een informatieavond over de plannen.
De gemeente wil deze grond van bedrijven gebruiken voor woningbouw.
De gemeente wil deze grond van bedrijven gebruiken voor woningbouw. © RTV Connect