Achterhoek / Rivierengebied

Hier rijden de bussen en treinen van Arriva en Keolis vandaag niet

Trein tussen Winterswijk en Doetinchem
Trein tussen Winterswijk en Doetinchem © ANP
DOETINCHEM - Reizigers die in de Achterhoek, Liemers en het Rivierengebied deze vrijdag met het openbaar vervoer van Arriva en Keolis reizen, moeten rekening houden met stakingen.
De vakbond voor spoorpersoneel VVMC meldt dat regionale vervoerders Arriva en Keolis in een aantal regio's gaan staken. De bonden roepen hun leden op om het werk voor 24 uur neer te leggen, omdat de werkgevers nog geen gehoor hebben gegeven aan de eisen. Volgens vakbondsbestuurder Wim Eilert van VVMC is staken nodig: "We moeten blijven doorvechten voor een goed cao. De kosten voor energie en het dagelijks levensonderhoud zijn enorm toegenomen, de inflatie is nog steeds heel hoog." En dat moet door de werkgevers gecompenseerd worden, vindt Eilert.
De vervoerder zelf is verbaasd, omdat er volgens een woordvoerder vrijdag een overleg gepland stond over de arbeidsvoorwaarden, meldt REGIO8.

Waar rijden treinen en bussen niet?

Volgens de VVMC rijden er geen bussen en treinen van Arriva en Keolis in de plaatsen Tiel, Arnhem, Doetinchem, Winterswijk en Zutphen. Tussen Doetinchem en Arnhem rijden de treinen van vervoerder Breng wel, tot 20.00 uur. Ook de buurtbussen en treinen van de Vechtdallijnen (Blauwnet) rijden wel, stelt Arriva. In Winterswijk lijken reizigers vrijdagochtend goed ingelicht te zijn. Op het station is niemand te bekennen.

Ritten vallen op laatste moment uit

Volgens Arriva staakt ongeveer de helft van de buschauffeurs. De vervoerder waarschuwt reizigers dat pas op het laatste moment duidelijk is of er ritten uitvallen door de staking. Arriva adviseert mensen die toch met het openbaar vervoer willen reizen eerst de reisplanners en -apps de raadplegen.
Het Graafschap College in Doetinchem heeft al rekening gehouden met de staking, daar wordt deze vrijdag niet fysiek lesgegeven. Alle praktijklessen van gaan dus niet door. Studenten krijgen digitaal les vanwege de staking.

Grote landelijke staking in het OV

De regionale staking van deze vrijdag is een voorbode voor wat volgende week gaat komen. Dan gaat het hele openbaar streekvervoer in Nederland plat. Alleen de treinen van NS rijden wel. Dat bevestigt Marijn van der Gaag van vakbond FNV: "We hebben acties gepland nu voor 19 en 20 januari landelijk met regionale trein en bus. Maar op de 17de zullen we nog één keer een poging wagen met de werkgevers om te kijken of tot oplossingen kunnen komen.

En er volgen meer stakingen

Eind deze maand gaat er ook in een andere sector gestaakt worden, volgens FNV. Dan leggen gemeenteambtenaren het werk neer. Het zwaartepunt van de acties ligt in eerste instantie op de reinigingsdiensten en handhaving. Deze woensdag verliep het ultimatum dat was voorgelegd aan de Nederlandse Gemeentes (VNG).
Volgens de bond is het eind januari dus goed mogelijk dat vuilnisbakken niet meer worden geleegd, of veegauto's niet rijden. Het kan zijn dat dan ook buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) niet langer parkeerboetes uitdelen.