Arnhem en omstreken

Berends wil einde aan omgekeerde vlag: 'Ik vind het ongepast'

De omgekeerde vlaggen waren volop te zien ten tijde van de protesten.
De omgekeerde vlaggen waren volop te zien ten tijde van de protesten. © ANP
ARNHEM - John Berends, de commissaris van de Koning in Gelderland, wil niet langer dat de Nederlandse vlag ergens ondersteboven hangt. "De vlag symboliseert de eenheid."
Dat zei Berends tijdens de Nieuwjaarstoespraak van de provincie Gelderland. "Hij wordt voor een doel gebruikt waarvoor de Nederlandse vlag nooit is ontworpen. De vlag symboliseert de eenheid in Nederland, daar voelen veel mensen zich goed bij en die vlag wordt nu gebruikt als protestvlag. Ik vind dat de boerenvlag daar beter bij past", zegt Berends.
Op veel plekken in de provincie hangen nog steeds omgekeerde vlaggen, op veel wegen zijn ze weggehaald, maar in weilanden staan de vlaggen nog wel. Die vlaggen staan voor de onvrede over het stikstofbeleid.

'Lief ding waard'

Tijdens de nieuwjaarsreceptie op het provinciehuis hing een grote boerenvlag, daarnaast de Nederlandse vlag, recht. "Het zou mij een lief ding waard zijn, ik vertegenwoordig Nederland ook als commissaris, als die vlag weer in de juiste volgorde komt te hangen. Ik vind het eigenlijk gewoon ongepast."
Berends haalde tijdens de speech ook het stikstofbeleid zelf aan en is kritisch op wat er in Den Haag gebeurt. "Nederland heeft meer Gelderland nodig en minder Den Haag. Wij zoeken hier de samenwerking en de dialoog, al betekent dat niet dat je het altijd met elkaar eens bent. Ik vind dat het Binnenhof meewerkt aan een stuk polarisering en dat moeten ze niet doen.