Arnhem en omstreken

Stevig onweer en zware windstoten op komst: dit kun je verwachten

Een fietser probeert zich met een paraplu te beschermen tegen de regen
Een fietser probeert zich met een paraplu te beschermen tegen de regen © ANP
ARNHEM - Het KNMI heeft voor woensdagavond code geel afgegeven voor het hele land. Volgens het meteorologisch instituut trekken er stevige onweersbuien over met kans op hagel en zware windstoten. In onze provincie geldt de waarschuwing van 20.00 tot 23.00 uur.
De buien gaan mogelijk gepaard met hagel en windstoten tot 60-75 kilometer per uur. Nog krachtiger windstoten komen volgens het KNMI voor in het noordwesten van het land.
Weervrouw Roosmarijn Knol van Weerplaza vindt code geel stevig betiteld. Zij spreekt met name van 'wisselvallig weer' in Gelderland op woensdag. "Het KNMI heeft het wat zwaar aangezet", zegt ze. "Ik ben het er deels wel mee eens, maar ik moet nog even zien of het echt zo zwaar gaat uitpakken."

Windstoten kunnen stevig zijn

"Het zit 'm vooral in de buien die 's avonds overtrekken; daar zit een kleine kans op onweer bij. De waarschuwing zit hem met name in de windstoten", aldus Knol, die ook voor onze provincie de zware windstoten voorziet die het KNMI rond het noordwesten noemt: 75 tot 90 kilometer per uur.
Het KNMI zegt dat het verkeer en activiteiten die buiten plaatsvinden last kunnen hebben van de onweersbuien. "Tuinstoelen kunnen ervan omwaaien, zo krachtig is die wind wel. Een regenjas is denk ik een beter alternatief dan de paraplu", voegt Knol toe. Gaandeweg de avond trekt het slechte weer weg richting Duitsland.

Het gaat nog even door

Knol zegt dat het na woensdag nog niet voorbij is met de regen. "Donderdag wordt een kletsnatte dag", voorziet ze in de weerkaarten. "Vooral in de ochtendspits is dat wel iets om rekening mee te houden, dan regent het een groot deel van de dag. In de periode daarna komt er dagelijks wel neerslag, maar wanneer precies, dat weten we nog niet."