Gelderse Vallei

'Moeflons op Hoge Veluwe vrijwel verdwenen door wolf'

De moeflon is een populaire prooi onder wolven.
De moeflon is een populaire prooi onder wolven. © Nationaal Park de Hoge Veluwe/Omroep Gelderland
OTTERLO - De moeflonpopulatie in Het Nationale Park De Hoge Veluwe is zo goed als verdwenen sinds de komst van de wolf. Dat schrijft de parkdirectie in een nieuwbrief.
In 2021 liepen er nog 339 moeflons in het natuurgebied. Sinds de komst van twee wolven (en inmiddels hun welpen) binnen de hekken van het Nationale Park neemt de populatie snel af. In maart 2022 waren er nog 171 over. Nu zouden er volgens de parkdirectie bijna geen moeflons meer over zijn.
De directie wil al langer van de wolf af, omdat er veel wild in het park gedood wordt door de roofdieren. De wolf is echter een beschermde diersoort die niet gestoord of bejaagd mag worden.

Moeflon binnen jaar op

Dat stelt het beheer van het park, wat denken wolvenkenners? "Die cijfers kunnen zeker kloppen", zegt Glenn Lelieveld, wolvenexpert van het Wolvenmeldpunt. "Dat zie je ook in vergelijkbare gebieden in Duitsland waar de wolf zit. De moeflons zijn binnen een half jaar tot een jaar op."
Lelieveld vindt het dilemma tussen de twee diersoorten simpel: "De wolf is een inheemse beschermde diersoort en de moeflon een exoot die gedoogd wordt."

De moeflon is een klein wild schaap met hoorns dat van origine voorkomt in de bergen van Zuid-Europa. De eerste moeflons zijn ruim 100 jaar geleden uitgezet op Nationaal Park De Hoge Veluwe om bejaagd te worden. Sinds 1950 leven ze in het park voor het begrazen van de open landschappen.

De moeflon is volgens het park erg belangrijk voor de biodiversiteit, omdat ze heide kaalvreten en als enige diersoort grove dennen eten. Als het landschap dichtgroeit, zouden er andere beschermde dier- en plantensoorten verdwijnen die alleen op deze grond voorkomen.
De parkdirecteur startte vorig jaar een petitie voor het behoud van de moeflon. Die is tot dusver ruim 4400 keer ondertekend. Ook werd de tentoonstelling 'Red de moeflon' vorige zomer geopend in het park. De Hoge Veluwe wil ontheffing om de wolf te mogen vangen en verwijderen.