Arnhem en omstreken

Burgers' Zoo rust zeekoeien uit met camera's

Zeekoe met camera
Zeekoe met camera © Theo Kruse / Koninklijke Burgers' Zoo
ARNHEM - Dierverzorgers van Burgers' Zoo in Arnhem rusten de Caribische zeekoeien uit met camera-tagtechnologie. Dit maakt onderdeel uit van internationaal wetenschappelijk onderzoek van Wageningen University & Research.
Promovenda Fee Smulders doet onderzoek naar ecologische interacties in tropische zeegrasecosystemen. Bij een succesvolle test worden ook zeekoeien en zeeschildpadden in het Caribisch gebied tijdelijk voorzien van de camera-tagtechnologie om de impact van klimaatverandering op mariene plant-herbivoorinteracties te onderzoeken.

Zoektocht naar beste plek

Onderzocht wordt op welke plaats van het lichaam van de zeekoeien de camera's het beste bevestigd kunnen worden. De tijdelijke camera's kunnen met een soort zuignap eenvoudig worden vastgemaakt en weer verwijderd.
Kijk hoe de zeekoeien rondzwemmen met een camera op hun lijf:
Burgers' Zoo rust zeekoeien uit met camera's
In het kader van dit onderzoek naar ecologische interacties in tropische zeegrasecosystemen zijn eerder groene zeeschildpadden en door andere wetenschappers doejongs, Indische zeekoeien, met succes voorzien van tijdelijke camera-tagtechnologie.

Gezamenlijk onderzoek

Burgers’ Zoo en Wageningen University & Research (WUR) werken al jarenlang samen op het gebied van wetenschappelijk onderzoek.