Gelderland

'We willen geen rellen', Elburg stopt ook met Zwarte Piet

Sinterklaas tijdens een intocht
Sinterklaas tijdens een intocht © archief ANP
ELBURG - Bij de intocht van Sinterklaas in Elburg zijn vanaf dit jaar alleen nog maar roetveegpieten te zien. Daarmee neemt het stadje als een van de laatste in onze provincie afscheid van de traditionele Zwarte Piet.
Volgens de organisatie komen vanuit de Elburger samenleving geluiden binnen mee te gaan met de rest van het land. De stichting zegt dat het steeds moeilijker uit te leggen is dat het uiterlijk van piet overal anders is, behalve in Elburg.
De belangrijkste reden om overstag te gaan, is volgens de organisatie dat de veiligheid van de bezoekers van de intocht anders niet te garanderen zou zijn. "We hebben allemaal gezien wat er gebeurd is in Staphorst. Dat had ook in Elburg kunnen gebeuren", zegt de organisatie in een bericht op Facebook.
De intocht van Sinterklaas in Staphorst verliep vorig jaar grimmig. Actiegroep Kick Out Zwarte Piet wilde demonstreren omdat er Zwarte Pieten meeliepen bij de intocht. Het protest werd uiteindelijk door de burgemeester verboden, vanwege zorgen over de veiligheid. Volgens de politie probeerden relschoppers de betogers te belemmeren in hun tocht naar Staphorst. Een auto werd bestookt met vuurwerk en bekogeld met eieren. Van een andere auto werd een band lek gestoken.

'Waarom zijn ze zo donker?'

In Elburg liepen vorig jaar ook nog Zwarte Pieten mee. De organisatie zegt dat meerdere kinderen dat vreemd vonden. "Ze vroegen de donker geschminkte pieten soms waarom ze zo donker waren. Dat is de omgekeerde wereld. De roetveeg is het nieuwe normaal geworden onder de kinderen, zoveel is de organisatie wel duidelijk geworden."
In Culemborg en Druten werd in 2022 een streep door alle sinterklaasactiviteiten gezet na een conflict over Zwarte Pieten. Het is niet bekend wat daar dit jaar gaat gebeuren.