Arnhem en omstreken

Streekvervoer volgende week weer plat? Kans lijkt groot

Nieuwe stakingen in het streekvervoer hangen in de lucht
Nieuwe stakingen in het streekvervoer hangen in de lucht © John Beckmann
ARNHEM - De kans is groot dat je volgende week weer op zoek moet naar een alternatief voor je bus- of treinreis. Na mislukte onderhandelingen en een keur aan stakingsacties in de laatste maanden van 2022 liggen de bonden en de werkgevers in het streekvervoer nog mijlenver uit elkaar en dus dreigt er een nieuwe stakingsgolf. Vandaag zitten de partijen weer met elkaar om de tafel.
Op 17, 18, 19 en 20 januari staan stakingen gepland, als er tenminste niets verandert aan de impasse tussen de bonden en de werkgevers. Vakbond FNV heeft een looneis van 20 procent op tafel liggen om het koopkrachtverlies te kunnen repareren. Uit de laatste onderhandelingsronde, op 16 december, bleek dat de werkgevers een loonsverhoging van slechts 5 procent in gedachten hebben.

'Een op de vijf is ziek'

Onacceptabel vinden de bonden het bod van de werkgevers. Ook vakbond CNV zit bij de gesprekken aan tafel, waar naast de looneis ook de werkdrukverlaging een belangrijk thema is. Door een groot personeelstekort lopen veel chauffeurs volgens FNV op hun tandvlees.
"Vrije dagen worden ingetrokken en daarover wordt vaak niet de vereiste toeslag betaald, werkgevers lappen op dit moment de regels aan hun laars om de dienstregeling draaiende te houden. Dat gaat ten koste van de gezondheid van de chauffeurs. Inmiddels is een op de vijf ziek", aldus bestuurder Marijn van der Gaag.

Vorig jaar ook al meerdere acties

In oktober en september legden medewerkers in het streekvervoer, bij vervoerders als Connexxion, Arriva, Breng en Keolis, het werk al eens neer. Aanvankelijk zou dat ook in december gebeuren, maar die stakingen werden geschrapt vanwege nieuwe onderhandelingen.