Gelderse Vallei

De kans op een koude winter is klein, zegt onze weervrouw

Door het aanhoudend zachte weer lijkt de lente al begonnen.
Door het aanhoudend zachte weer lijkt de lente al begonnen. © archief ANP
WAGENINGEN - Het is al weken extreem zacht voor de tijd van het jaar. En het ziet er niet naar uit dat daar snel verandering in komt. "Winterweer is niet uitgesloten, maar de kans is wel klein", zegt meteoroloog Roosmarijn Knol van Weerplaza.
"De afgelopen week is de tendens elke keer zachter dan gemiddeld. Dat komt door de zuid, zuidwestenwind, die zachte oceaanlucht aanvoert", legt Knol uit.

'Impact op de natuur'

Daar kan nog wel verandering in komen. "Als de zuidwestenwind afzwakt, komt de koude lucht dichterbij. Maar de tendens is dat het zacht blijft. Het heeft ook impact op de natuur", weet Knol. "Ik zie foto's voorbijkomen van bomen die al knoppen vormen, krokussen die opkomen."
Bioloog Arnold van Vliet gaf vorige week al aan dat de extreme temperaturen van nu de voorlente dichterbij brengt en dat dat geen goede zaak is voor de natuur. Of het invloed heeft op de insectenstand, vindt hij moeilijker in te schatten.
Ik heb dat nog niet eerder meegemaakt in deze tijd van het jaar
Bioloog Arnold van Vliet
"Dat is helemaal de vraag. Het is in grote mate afhankelijk van de rest van de winter. Als het warm blijft, kun je vroeg overlast krijgen van insecten. Maar een vorstperiode werkt weer negatief door op de insecten. Het is koffiedik kijken", stelt Van Vliet.
Probleem daarbij is dat dit een compleet nieuwe situatie is: "Ik heb dat nog niet eerder meegemaakt in deze tijd van het jaar dit soort temperaturen. Ik zag de voorspelling tot 15 januari: gemiddeld 9,2 graden. Het warmste was tot nu toe gemiddeld 7,3 graden in 2012 en 1977", wijst de bioloog naar de januaritemperaturen.