Rivierengebied

Treinverkeer urenlang ontregeld door koperdiefstal in Bommelerwaard

Treinverkeer stil na koperdiefstal bij Hedel
Treinverkeer stil na koperdiefstal bij Hedel © ANP
HEDEL - Tussen Amsterdam, Utrecht en Eindhoven reden maandagochtend urenlang minder intercity's. Door koperdiefstal bij het spoor bij Hedel was het traject ontregeld. Dat meldt de NOS.
Rond 04.45 uur ontdekte de politie dat kabels langs het spoor bij Hedel kapot geknipt waren. De kabels zijn inmiddels vervangen, aldus een woordvoerder van spoorbeheerder ProRail. De koperen draden zijn cruciaal voor onder meer seinen en wissels. Als die kapot zijn, zijn treinen op het traject niet meer zichtbaar voor de verkeersleiding.

Dalende trend

Het aantal koperdiefstallen op het spoor is in de afgelopen tien jaar gestaag afgenomen. ProRail heeft in 2011, toen er meer dan 500 koperdiefstallen werden geteld met drie miljoen euro schade tot gevolg, maatregelen genomen. In 2022 was het aantal koperdiefstallen afgenomen tot 12.
"We zien al jaren een dalende trend", stelt een woordvoerder van ProRail. "We hebben veel preventieve maatregelen genomen: cameratoezicht, hekken en detectie waardoor we meteen zien als er koper wordt gestolen."
"Koperdiefstal is het domste wat je kunt doen. Het is levensgevaarlijk, geeft veel overlast en het levert je weinig op", vervolgt de woordvoerder.