Arnhem en omstreken

Moslims krijgen grote begraafplaats in Arnhem: '17.000 plekken'

Begraafplaats Maqbara Rawdah Al Moslimin
Begraafplaats Maqbara Rawdah Al Moslimin © Maqbara Rawdah Al Moslimin
ARNHEM - In Arnhem wordt deze week de grootste islamitische begraafplaats van Nederland in gebruik genomen. Woensdag vindt er de eerste begrafenis plaats.
"We zijn zo trots. Ik ben zo blij voor onze moslimgemeenschap dat dit er nu eindelijk is. Dat we eindelijk onze dierbaren een fatsoenlijke begraafplaats kunnen geven", zegt Saïd Bouharrou. Hij is mede-initiatiefnemer van de nieuwe islamitische begraafplaats aan de rand van de Veluwe bij Arnhem, terwijl hij aan een verslaggever van de NOS een rondleiding geeft.
Het is volgens Bouharrou de grootste islamitische begraafplaats van Nederland: "Hij is ongeveer 12,5 hectare groot. Er kunnen zo'n 17.000 mensen begraven worden."
Bekijk de video:
Grote begraafplaats voor moslims
De komst van een islamitische begraafplaats was volgens Bouharrou een langdurig proces. Het duurde zo'n tien jaar. "De coronapandemie heeft alles versterkt. Stel je voor dat je tijdens de coronapandemie je dierbare wilt repatriëren naar Marokko of Turkije, want dat is zoals het normaal ging. En dat kon niet meer. Dan ga je kijken in Nederland, want waar kan ik dan een fatsoenlijke begrafenis regelen? Dat heeft een enorme versnelling teweeg gebracht, want waar blijven die Islamitische begraafplaatsen?"
Bouharrou vindt het belangrijk dat mensen hun dierbaren nu dichtbij kunnen bezoeken: "Tot voor kort was het heel moeilijk. Door de repatriëring kon je eigenlijk alleen maar je dierbaren, je overledenen, bezoeken tijdens vakantie. Terwijl je behoefte heel erg sterk is je dierbaren hier te kunnen bezoeken."
Hij denkt zelf dat hij wel twee keer per week op de begraafplaats zou willen komen. Hij denkt dan ook dat de begraafplaats in een grote behoefte voorziet: "Je ziet bijvoorbeeld wel dat de mensen die naar Marokko op vakantie gaan, of naar Turkije, daar hoor je heel vaak terug dat ze daar de graven van hun overledenen bezoeken. Dus dat zal hier ook gebeuren."

Het moeten er meer worden

"We hebben de intentie om vijf regionale begraafplaatsen te realiseren in Nederland van deze omvang.", zegt Bouharrou: "We praten hier over 1 miljoen moslims. Maak de rekensom maar, voor de komende 40, 50, 60 jaar hebben we toch wel aanzienlijke ruimtes nodig. Dit is een hele belangrijke eerste stap met een regionale visie."