Achterhoek

Vluchtelingen klagen over noodopvang: 'Het is echt heel slecht'

Deniz verblijft in de crisisopvang in Doetinchem en deed mee aan de demonstratie vandaag.
Deniz verblijft in de crisisopvang in Doetinchem en deed mee aan de demonstratie vandaag.
DOETINCHEM - Een groep vluchtelingen van de crisisopvang in Doetinchem is zondag de straat op gegaan om aandacht te vragen voor de volgens hen slechte leefomstandigheden in de opvanglocatie. "Dit is geen plek om maanden te wonen."
De gemeente Doetinchem geeft aan dat er geen vergunning was voor de spontane demonstratie. Woordvoerder Maike Wenink vertelt: "Het locatie management heeft zaterdagavond signalen gekregen dat er een demonstratie zou zijn." Over de actie vertelt ze verder: "We hebben begrip voor het feit dat de asielzoekers aandacht vragen voor de onzekerheid en de uitzichtloosheid van hun situatie. Op dit moment duurt het vaak (te) lang voordat ze duidelijkheid hebben over de vervolgprocedure vanuit COA en IND en de duur daar van. Dat is de kern van het probleem dat zij willen aankaarten."

Niet gehoord voelen

Het aankaarten van de problemen deed een groep bewoners zondag door rustig door het centrum te wandelen en daarna weer terug te gaan. Een bewoonster, Deniz uit Turkije, vertelt dat zij zich niet gehoord voelt. "We wonen hier al bijna een half jaar in de crisisopvang en niemand vertelt ons iets over hoe lang we hier nog moet blijven."
Deniz over de omstandigheden in de opvang:
Deniz woont in de noodopvang in Doetinchem
De gemeente Doetinchem geeft aan dat ze regelmatig in gesprek gaat met de bewoners. "Vanaf de opening is er een bewonerscommissie waarmee we overleggen, of dingen anders of beter kunnen. Dat blijven we doen."
Bewoners vertellen aan Omroep Gelderland dat zij al maanden in een noodopvang moeten leven, die daar niet voor bedoeld is. Asielzoekster Deniz vertelt dat de sanitaire voorzieningen buiten op het terrein gelegen zijn. "Het is koud, en gezinnen met kleine kinderen die vaak ziek zijn zouden in betere gebouwen moeten kunnen wonen. Veel mensen in een ruimte, het is echt heel slecht."
De noodopvang in Doetinchem.
De noodopvang in Doetinchem. © Omroep Gelderland

Niet voor langdurig verblijf

Wenink stelt dat er begrip is voor de onzekerheid en de situatie van de asielzoekers, maar dat de opvang op de locatie naar behoren geregeld is. "De voorziening is ingericht in overleg met het COA en voldoet aan de eisen voor een crisisnoodopvang." Verder vertelt ze dat er dagelijks met de inzet van veel professionals en vrijwilligers zorg, onderwijs, eten & drinken en activiteiten beschikbaar zijn voor de bewoners.
Ondanks alle inspanningen is er toch veel onvrede onder de bewoners. Wenink: "Natuurlijk kun je het niet altijd iedereen volledig naar de zin maken. Ook moeten we ons realiseren dat het nog steeds om een crisisnoodopvang locatie gaat. Die is niet ingericht op langdurig verblijf."
De gemeente Doetinchem geeft aan dat zij niet bepaalt hoe lang mensen in de crisisopvang verblijven. Wenink: "Op dit moment zijn er mensen die al vanaf half september in de crisisnoodopvang zitten, zonder dat zij duidelijkheid hebben over het vervolg van hun procedure. Wij hebben daar als gemeente helaas geen invloed op, maar vragen daar wel aandacht voor bij de rijksoverheid."
Met de demonstratie vragen de bewoners ook aandacht voor hun situatie. "Wij houden van Nederland, en de Nederlanders, alle gastvrijheid. Maar de situatie in dit kamp is slecht, niet goed voor langere tijd."