Arnhem en omstreken

Marc uit Arnhem schildert een Rembrandt na

Marc Lamers vergelijkt zijn werk met dat van Rembrandt
Marc Lamers vergelijkt zijn werk met dat van Rembrandt © Omroep Gelderland
ARNHEM - Marc Lamers uit Arnhem schildert al veertig jaar en zijn kennis over het gebruik van historische schildersmaterialen is groot. Marc is niet bang voor een uitdaging en schilderde de Vaandeldrager van Rembrandt na van foto's. Zondag kwam er een uitgelezen moment om zijn schilderij te vergelijken met het werk van Rembrandt. Marc zette zijn werk naast dat van Rembrandt in het Arnhems Museum.
Het schilderij de Vaandeldrager gaat op tournee door het land en is nu te gast in Arnhem. Het eerste dat opvalt wanneer Marc zijn werk naast dat van Rembrandt zet is de afmeting van zijn schilderij. Het werk van Marc is een stuk kleiner, dan dat van de meester.
Nu Marc het werk van Rembrandt voor het eerst in het echt ziet, is hij erg onder de indruk. "Wat een vakmanschap, de lichtinval natuurlijk. Hoe Rembrandt het verschil tussen licht en donker weet te benadrukken is geweldig'", zo laat Marc zich ontvallen.

Schilderij van Marc maakt indruk

Davida de Hond van het Museum Arnhem is onder de indruk van het werk van Marc. Hoewel het werk van Rembrandt natuurlijk moeilijk te evenaren is, ziet Davida hier een geslaagde poging. "De mouw van de Vanderdrager is treffend geschilderd", laat Davida weten. Het is juist dat onderdeel van het schilderij van Rembrandt van Rijn dat ook bij de bezoekers vaak de tongen losmaakt.
Marc ziet nog wel waar zijn schilderij wat beter kan. "Het enige verschil wat ik zo in de gauwigheid eigenlijk zie is dat de huidtinten wat warmer zijn dan die van mij', vertelt hij. Marc gaat dat ook zeker nog aanpakken. Hij neemt nog wat foto's en vertrekt weer met zijn Vaandeldrager onder de arm. Het werk is wat hem betreft nog niet gedaan.
De echte Vaandeldrager van Rembrandt is nog tot en met 29 januari te zien in Museum Arnhem. Daarna gaat de tournee van het schilderij verder door het land.
In de video zie je hoe de replica van Marc er precies uitziet:
Marc uit Arnhem schildert een Rembrandt na