Rivierengebied

Schatzoekers graven op privéterrein: 'Dat vinden we uiteraard niet oké'

Graven op privéterrein is uiteraard verboden.
Graven op privéterrein is uiteraard verboden. © Pexels
OMMEREN - Ondanks eerdere oproepen van de gemeente hebben zaterdag toch weer veel mensen in de buurt van Ommeren gezocht naar een schat uit de Tweede Wereldoorlog. Deze zou daar mogelijk zijn begraven door Duitse soldaten. Volgens een woordvoerder van de gemeente Buren is er ook veel gegraven op privéterrein. "Dat vinden we uiteraard niet oké", zegt ze.
Boetes zijn er echter nog niet uitgedeeld, het bleef bij waarschuwingen door de politie en boa's. "De meeste mensen gingen daarna weg." Hoeveel mensen zijn komen schatzoeken kon ze niet precies zeggen. Verslaggevers van Omroep Gelderland zagen eerder op zaterdag een handvol mensen op de been om te gaan schatzoeken.
In de gemeente geldt sinds oktober een verbod om zonder ontheffing een metaaldetector of enig ander voorwerp voor het opsporen van metalen voorwerpen te gebruiken of mee te hebben. Een metaaldetector is in het gebied dus niet toegestaan, "Maar we kunnen niet in het hele gebied een boa of agent neerzetten."

Schatkaart ontdekt

De schat bevat volgens de overlevering sieraden, edelstenen, gouden horloges en munten. Die waren door de Duitse soldaten begraven in munitiekistjes. In het Nationaal Archief bleek deze week een 'schatkaart' te liggen waarop de plek met een kruisje staat aangegeven. Mede door alle media-aandacht komen er sindsdien schatzoekers naar Ommeren.
Bewoners vonden het in eerste instantie een mooi verhaal, maar voor "veel inwoners blijkt dat nu wat minder leuk", aldus de gemeentewoordvoerder. "Het pakt voor hen verkeerd uit." Ze zegt dat er contact is met de bewoners bij wie op het terrein is gegraven.
De gemeentewoordvoerder zegt te hopen en verwachten dat het zondag rustig blijft, maar agenten en boa's zullen wel controleren. Maandag overlegt de gemeente of er extra maatregelen nodig zijn.