Achterhoek

Dilemma voor Oekraïners in Achterhoek: vieren ze de Russische-orthodoxe kerst?

Dilemma voor Oekraïners in Achterhoek: vieren ze de Russische-orthodoxe kerst?
Dilemma voor Oekraïners in Achterhoek: vieren ze de Russische-orthodoxe kerst? © Omroep Gelderland
DOETINCHEM - De Russisch-orthodoxe kerk viert dit weekend kerst. Ook voor veel Oekraïense vluchtelingen in Gelderland is het een feestdag. De een viert het wel, de ander juist bewust niet.
In Doetinchem vieren ze kerst wél. Zaterdag was daar een orthodoxe dienst, waarop ook burgemeester Mark Boumans af kwam. Na afloop van de dienst schoven de Oekraïners aan een kerstdiner, speciaal voorbereid door de Doetinchemse horeca.
"Het is gewoon een kerstviering, om het gevoel. De data en de politiek laten we achterwege", aldus initiatiefnemer Diana Tamliani. "De meerderheid wilde het gezamenlijk vieren, want het is de eerste kerst zonder hun dierbaren en ver van huis. Hier voelen ze zich als één groot gezin, met de Driekoningenkapel als hun huiskamer."

Lya viert twee keer kerst

Ook Lya eet mee. Zij kiest ervoor nog steeds de Russisch-orthodoxe kerstviering in stand te houden. "Zoals veel Oekraïners vier ik het nu twee keer: op 25 december, maar ook dit weekend. Daar gaan we in de toekomst denk ik allemaal naartoe als Oekraïners", legt ze uit. "Dat ik het hier zonder familie moet vieren, doet me wel zeer. Ik mis ze. Maar het is fijn dat ik het hier wel met andere Oekraïners kan vieren, al ben ik hier pas een paar weken. Ik heb hier al mensen ontmoet die net als ik uit Dnipropetrovsk komen."
Iets verderop, in Winterswijk, kiest een aantal Oekraïners ervoor om niet traditiegetrouw de kerst te vieren, maar een statement te maken. Nadiia is één van hen. Ze is nu tien maanden in Nederland en viert de Russisch-orthodoxe kerst niet meer. "Voor mij is het op deze dagen geen kerst meer", zegt ze.
Nadiia.
Nadiia. © Omroep Gelderland
"Toen de oorlog begon, heeft dat onze levens compleet veranderd. Vóór die tijd vierden we wel rond deze tijd de Russische kerst, maar nu niet meer. Rusland is de vijand geworden. Nu wil ik dit feest met de hele wereld vieren, dus op 25 december. Mijn familie en ik vieren het nu zoals de Nederlanders en de Duitsers het doen. Richting Rusland voel ik boosheid, dus wil ik dit niet meer met hen vieren."
Dit weekend hielden de Oekraïners actiedagen om hun landgenoten die nog in Oekraïne zijn, de winter door te helpen. Vrijwilligerspunt De Winterswijkse Uitdaging zamelde samen met hen goederen in. Nadiia is daar blij mee. "Dit is allemaal voor iedereen in Oekraïne: volwassen, kinderen en militairen. Het is onze plicht om ze te helpen en ik denk dat ze het enorm zullen waarderen. We bidden voor ze en we willen ze helpen waar mogelijk."