Stedendriehoek

De iconische mok van Jan de Hoop krijgt een heel speciaal plekje

Jan de Hoop zwaaide in juni vorig jaar af bij het RTL Ontbijtnieuws.
Jan de Hoop zwaaide in juni vorig jaar af bij het RTL Ontbijtnieuws. © Omroep Gelderland
RADIO KOOTWIJK - Jan de Hoop maakte furore door 33 jaar lang het Ontbijtnieuws te presenteren op RTL 4. Minstens zo fameus als hijzelf waren de mokken die hij jarenlang naast zich had staan in de uitzending. De mok uit zijn allerlaatste uitzending krijgt nu een speciale plek in het Instituut voor Beeld en Geluid.
Voor de vaste kijkers was het een vertrouwd ritueel: kwam Jan eenmaal in beeld in de ochtend, dan konden ze er zeker van zijn dat ze een mok zagen in dezelfde kleur als zijn trui. "Dat is eigenlijk per ongeluk zo gelopen", lacht Jan. "Ik had ooit bij toeval een mok voor me staan die paste bij mijn trui van die dag en daar begonnen kijkers over te mailen. Toen hebben we het erin gehouden. Op een gegeven moment stuurden fabrieken hele pallets met mokken op om die ook in de uitzending terug te laten komen", aldus de inwoner van Radio Kootwijk.
Na de laatste uitzending, op 2 juni vorig jaar, stelde zijn collega Boyan Ephraïm de allerlaatste mok - waarin nooit koffie zat, maar altijd water - veilig voor het nageslacht. Daarna ging het balletje rollen en voor Jan het wist, kreeg hij te horen dat de mok een ereplek zou krijgen in Hilversum. Dat moment dient zich komende donderdag aan: Jan is dan op uitnodiging van de directeur van het Instituut voor Beeld en Geluid aanwezig om te zien wat er met zijn mok gebeurt.

Thuis ook nog mokken

Hij laat zich donderdag verrassen, zegt hij. "Ik wil sowieso even rondkijken wat daar allemaal nog meer te zien is, toch leuk om mee te maken. Of ik mijn mok vaker ga bezoeken? Nee hoor, het wordt geen bedevaartsoord. We moeten niet overdrijven, hè? Ik heb thuis ook nog wel wat mokken staan."
Directeur Eppo van Nispen tot Sevenear van het Instituut voor Beeld en Geluid is verguld met de mok. "Jan was een icoon op RTL en een ankerpunt voor veel kijkers. Dat kwam mede door de middelen die hij gebruikte: zijn mokken en zijn truien. Die mok was toch een rode draad in al zijn ochtenduitzendingen. Mensen dachten erover na, leefden mee", legt Van Nispen uit. "En zeg nou zelf, de laatste mok, dat klinkt toch bijna als een goed boek?"

Speciaal plekje

Jans laatste mok komt in een open depot te staan in het 'omroepmuseum' in Hilversum. "Ik sleep Jan aanstaande donderdag het hele pand door om hem alles te laten zien, en te laten zien waar zijn mok komt te staan", lacht Van Nispen.
Hij verzekert dat de iconische mok een speciaal plekje krijgt. "Wij kennen hier geen achterafplekjes, maar de mok is een mooi symbool en symboliseert het einde van een tijdperk. Wij zorgen ervoor dat die mok hier de komende driehonderd jaar, wat zeg ik, de komende driehonderdduizend jaar, nog te bewonderen zal zijn. We bewaken 'm met ons leven."
Jan de Hoop presenteerde op 2 juni vorig jaar voor de allerlaatste keer het Ontbijtnieuws. Hij nam geëmotioneerd afscheid van 'zijn' programma en werd direct na afloop benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Hij is nog iedere zaterdag van 10.00 tot 12.00 uur te horen op Radio Gelderland met het programma De Hoop op Zaterdag.