Rivierengebied

Politie deelt waarschuwingen uit aan schatzoekers in Ommeren

Schatzoekers, politie en afgegraven grond in Ommeren.
Schatzoekers, politie en afgegraven grond in Ommeren. © Omroep Gelderland
OMMEREN - Schatzoekers wroeten ook zaterdag in de grond in Ommeren. Een handvol mensen is op zoek naar de vermeende nazi-schat die daar aan het einde van oorlog zou zijn begraven. Die schat zou miljoenen waard zijn. De politie gaf al negen waarschuwingen aan andere schatgravers.
Eerder deze week zochten mensen al met metaaldetectoren naar de vermeende nazi-schat in Ommeren. De gemeente was er toen als de kippen bij om te wijzen op het verbod op dat soort zoekacties. Gemeenten kunnen zelf bepalen over metaaldetectie binnen de gemeentegrenzen is toegestaan en in de plaatselijke verordening van de gemeente Buren staat inderdaad dat het verboden is. Om wél te kunnen zoeken, is een ontheffing nodig.

Mensen op de been

Het nieuws over de schat maakt de tongen in ieder geval aardig los en brengt schatzoekers in beweging. Inwoners van Ommeren slaan de zoektocht nieuwsgierig gade. Zo waren er zaterdagochtend toch twintig tot dertig mensen op de been in het Betuwse dorp.

Verbod op detectie

Het zoeken naar bodemschatten is op veel plekken riskant omdat er bijvoorbeeld nog onontplofte munitie in de grond zit. Schatzoekers groeven desondanks in Ommeren zelfs al in particuliere grond, en dat is volgens de gemeente zéker niet de bedoeling. De politie deelde daarom al negen waarschuwingen uit en houdt ook zaterdag een oogje in het zeil bij de zoektocht.
Kenners vermoeden overigens dat het allemaal compleet voor niets is. De schat - in 1944 geroofd uit een bank in Arnhem en vervolgens door de Duitsers begraven in Ommeren - is mogelijk al lang verdwenen. Vermoedelijk is de boel nog tijdens de oorlog weer opgegraven door Duitse soldaten.
Schatzoekers graven in Ommeren, politie deelt waarschuwingen uit