Achterhoek

Griepgolf zet extra druk op Achterhoekse ziekenhuizen

DOETINCHEM - Het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem heeft extra bedden moeten bijplaatsen omdat de druk van grieppatiënten toeneemt. Ook het Streekziekenhuis Koningin Beatrix in Winterswijk heeft de handen vol, maar dat komt met name doordat patiënten die het ziekenhuis mogen verlaten, maar nog wel zorg nodig hebben, lastig onder te brengen zijn in een verpleeghuis en de wijkverpleging.
Volgens een woordvoerder van het Slingeland Ziekenhuis is het moeilijk een plek te vinden voor alle patiënten die binnenkomen. “Het ziekenhuis ligt helemaal vol”, klinkt het. “Bij het grootste gedeelte van de patiënten zien we influenza. Ook zien we weer een stijging van patiënten met het coronavirus.”

Spoedeisende hulp tijdelijk dicht

Omdat de bedden op momenten vol zijn, is de spoedeisende hulp in Doetinchem al een aantal keer tijdelijk gesloten. “We vragen ambulances dan om door te rijden, omdat er geen plek is”, legt de woordvoerder uit. “De druk op de ziekenhuizen in de regio is daarom ook enorm groot.”
Ook heeft het Slingeland moeite om mensen uit te plaatsen, omdat de druk bij de thuiszorg toeneemt.
Onder het personeel is op dit moment een hoog ziekteverzuim. “Het is passen en meten”, verzucht de woordvoerder. “Door ziekte onder verpleegkundigen vragen we personeel om extra te komen werken, maar dat brengt ook weer extra druk met zich mee.”
Bezoekers wordt dan ook gevraagd te zorgen dat de griepgolf niet verspreidt. Bij de hoofdingang staat nog steeds een hygiënezuil en kunnen bezoekers een mondkapje pakken. “En kom niet naar het ziekenhuis als je verkouden bent”, aldus de woordvoerder.

Ook druk in ziekenhuis Winterswijk

Ook het Streekziekenhuis Koningin Beatrix in Winterswijk merkt dat het druk is. Hoewel veel patiënten in het ziekenhuis terechtkomen, hoeven er vooralsnog geen operaties te worden afgezegd. "Maar het is wel penibel", aldus een woordvoerder. "Niet specifiek vanwege patiënten met het griepvirus of het RS-virus. De drukte komt vooral doordat het op dit moment lastiger is om patiënten die met ontslag kunnen, maar wel zorg nodig hebben, een plek te bieden in een verpleeghuis en de wijkverpleging."
Een deel van de patiënten moet daardoor langer wachten en ligt dus ook langer in het ziekenhuis. "Gelukkig is onze samenwerking met zowel de verpleeghuizen als de wijkverpleging heel goed en doen we er samen alles aan om patiënten zo snel mogelijk de juiste zorg op de juiste plek te bieden", aldus een woordvoerder.