Arnhem en omstreken

Meningen verschillen over bellen huisarts bij griep

Huisartsen zijn enorm druk in deze tijd.
Huisartsen zijn enorm druk in deze tijd. © ANP
ARNHEM - De Gelderse huisartsen hebben het druk. We zitten midden in een griepepidemie en dit zorgt ervoor dat huisartsenpraktijken overspoeld worden met telefoontjes. Toch is dit bij lichte klachten vaak helemaal niet nodig. Waarom bellen mensen in Gelderland dan zo vaak met de huisarts?
Huisartspraktijken laten weten dat mensen met griepklachten veel te snel bellen. Zij verzoeken mensen om niet meteen te bellen omdat het vaak minder ernstig is dan ze zelf denken. Veel Gelderlanders op social media zijn het hier dan ook mee eens, zo blijkt uit reacties op Facebook.
Zo belt Brenda niet zomaar de huisarts, maar wacht ze het even af: "Een huisarts kan niks met verkoudheid of griep. Het is een kwestie van uitzieken." Erna is al zo’n drie weken ziek, voelt zich heel bagger maar heeft nog niet gebeld. Ook veel andere mensen laten weten dat ze niet bellen maar gewoon uitzieken. Hanneke snapt er dan ook helemaal niks van: "Wie belt er in vredesnaam voor een verkoudheid? Dan ben je niet goed in je hersenpan."

Bang door corona

De afgelopen jaren stonden in het teken van de coronapandemie. Huisartsen denken dat mensen hierdoor misschien nog steeds alerter zijn op hun griepsymptomen. Yvonne vindt het dan ook logisch dat mensen als gevolg daarvan nu vaker de huisarts bellen. "Corona heeft iedereen bang gemaakt. We hebben geen weerstand meer en hebben als kluizenaars geleefd."
Ook Tessa denkt dat de drukte bij de huisarts momenteel komt door de coronacrisis: "Vorig jaar moest je er nog voor in lockdown." Miranda vindt het verwarrend dat we eerst bij iedere verkoudheidsklacht moesten testen en dat men nu bij die klachten niet meer hoeft te bellen. "Dit heeft de overheid zelf in de hand gewerkt", zegt Mario.
Toch zijn er nog steeds Gelderlanders die juist te lang wachten met bellen bij klachten. Zo zei de huisarts van Mariska dat ze al meerdere keren eerder had moeten bellen. De man van Dolinda is ook geen fan van bellen bij verkoudheidsklachten maar nu heeft hij een longontsteking.