Arnhem en omstreken

Met deze tips ben je zo van de griep af

Grip op griep met deze tips (en een paar fabels).
Grip op griep met deze tips (en een paar fabels). © ANP
ARNHEM - We bellen te snel naar de huisarts bij een griepje. Dat blijkt uit een rondgang van Omroep Gelderland langs huisartsenposten in onze provincie. Een griep moeten we vooral rustig uitzieken, zonder naar de telefoon te grijpen. Wat tips op een rij zijn dan misschien handig - net als wat fabels.

Niks dry january!

Het mag dan dry january zijn, drinken is goed! Water, welteverstaan, en veel ervan. Probeer anderhalve tot twee liter water weg te klokken. Door de koorts zweet je meer dan normaal en dat vul je dus weer aan door goed te drinken.

Stomend heet

Stomen helpt! Verstopte luchtwegen zijn enorm irritant en een stoombadje of hete douche ontstopt de boel. De vochtige lucht maakt dat slijm makkelijk vrijkomt. En hoesten helpt, dus houd je niet in! Het is een normale reactie van je lichaam om het virus te verdrijven.

Groen, groener, groenst

Nee, dit gaat niet over snot. Wel over de kleur van je eten. Misschien heb je weinig trek, maar eten moet je toch om de motor draaiende te houden. En dan kies je voor groenten, want de vitaminen zitten toch echt dáárin.
Fabels
Fabels in omloop zijn er over griep ook zat. Je neus snuiten bijvoorbeeld: je neus ophalen is goor, maar stiekem nog steeds de beste optie. Je slikt snot en slijm dan door, waar je maagzuur korte metten maakt met het griepvirus.
Griep door het vatten van een koutje, dat bestaat eigenlijk niet. Griep is een virus dat juist makkelijk rondwaart in afgesloten ruimtes waar veel mensen zijn. Zoals een kantoor of een school.
Kippensoep: feit of fictie? Er is een studie die beweert dat kippensoep helpt omdat daar carnosine in zit. Dat helpt ons immuunsysteem op gang. Andere experts blijven twijfelen. Het is bijvoorbeeld onduidelijk waar dat carnosine precies vandaan komt. Anderen spreken vooral van een placebo-effect. Het doet nou eenmaal goed een lekker kopje soep voor je neus te krijgen.

Pilletje op z'n tijd

Er is met pijnstillers niets mis. Neem bij veel pijn of hoge koorts dus rustig een paracetamol of ibuprofen, maar sla geen hele strips achteloos achterover. Lees de bijsluiter voor de juiste dosering.

Chillen

Tsja, het is niet alsof je veel keuze hebt wanneer de griep je eenmaal te pakken heeft. Maar toch: rust houden is belangrijk. Goed uitzieken, zeggen we dan ook wel in de volksmond. Geef je lichaam de kans te herstellen. Stook het thuis niet te warm of te koud, want dan moet je lijf harder werken om de lichaamstemperatuur op normaal peil te houden.
Wil je nog meer tips tegen jouw griepklachten? Kijk dan ook eens op de website van het Nederlands Huisartsen Genootschap: thuisarts.nl.