Arnhem en omstreken

Hierom stelen criminelen een invalidenparkeerkaart

Nadat de autoruit is ingeslagen, is diefstal van een invalidenparkeerkaart snel gebeurd.
Nadat de autoruit is ingeslagen, is diefstal van een invalidenparkeerkaart snel gebeurd. © ANP
ARNHEM - De Arnhemse wijkagent Richard Buyl ziet een toename in het aantal diefstallen van invalidenparkeerkaarten uit auto's. Gedupeerden wier kaart wordt gestolen, moeten een nieuwe aanvragen en dat kost tijd en moeite. Maar waarom zou je een invalidenparkeerkaart stelen? Of een gestolen kaart willen kopen?
Een invalidenparkeerkaart brengt voordelen met zich mee. Met zo'n kaart achter de voorruit mag je dichter bij een winkel, zorglocatie of openbaar gebouw parkeren en hoef je minder verder te lopen naar je bestemming. Dat scheelt je tijd en moeite. Ook kun je er in veel Nederlandse gemeenten gratis mee parkeren op plekken waar je normaal wél moet betalen, zoals bij een parkeermeter. In blauwe zones mag je je voertuig onbeperkt parkeren en ook op plekken met een verboden-te-parkeren bord mag je maximaal drie uur blijven staan - met een parkeerschijf erbij.
Voor wie is de invalidenparkeerkaart?
Wie minstens een halfjaar niet zelfstandig 100 meter kan lopen, kan bij de gemeente een invalidenparkeerkaart aanvragen. In sommige gemeenten is dat gratis, in andere gemeenten moet je ervoor betalen. Je kunt een kaart aanvragen wanneer je zelf autorijdt en hulpbehoevend bent (de bestuurderskaart), of in de auto zit bij iemand die jou rijdt en je helpt (de passagierskaart).

Een keuringsarts bepaalt of je in aanmerking kom voor een kaart, tenzij de gemeente al over gegevens beschikt waaruit blijkt dat je de kaart nodig hebt. Nadat je de kaart hebt gekregen, mag je hem maximaal vijf jaar gebruiken. De kaart kan daarna verlengd worden.

Het systeem waarin de kaart bestaat is fraudegevoelig. De kaart is namelijk niet gekoppeld aan een kenteken, maar aan een persoon. De naam en foto van de eigenaar staan op de achterkant van de kaart, het rolstoel- en parkeerteken staan aan de voorkant en moeten zichtbaar zijn achter de ruit. Pas bij individuele controle kunnen handhavers ontdekken dat iemand de kaart ten onrechte gebruikt. Wie bewust misbruik maakt van de kaart, kan een boete krijgen van 370 euro.

Lucratieve business

En waarom je er eentje zou stelen en doorverkopen? Simpel: het is lucratief. Nieuwsuur meldde in 2019 dat een in Amsterdam gestolen invalidenparkeerkaart op de zwarte markt wel 1500 euro kan opleveren. Wie een gestolen kaart gebruikt, spaart de kosten uit van betaald parkeren op veel plekken. Mogelijk heeft dat de toename in de hand gewerkt van het aantal diefstallen in Arnhem. Daar verdwenen in de maanden november en december twintig van zulke kaarten.
En dat vindt wijkagent Richard Buyl behoorlijk triest. "Ruitje intikken, kaart pakken en onmiddellijk wegwezen: in een paar seconden is het gebeurd. De kans dat iemand daar ook maar íets van ziet is klein, want het gaat zo snel. En dat is triest: je zult maar de rechtmatige gebruiker zijn van zo'n kaart en een lichamelijke beperking hebben. Dan is het heel naar wanneer je kaart wordt gestolen."
Heb je een invalidenparkeerkaart en wil je voorkomen dat hij gestolen wordt? Dan kun je overwegen een kaartkluis aan te schaffen. Op verschillende zorglocaties in de provincie kun je er eentje kopen. De kaartkluis is een stalen houder met een doorzichtig venster: in dat venster stop je je parkeerkaart. De houder bevestig je met een beugelslot aan je stuur, waardoor het voor dieven praktisch onmogelijk wordt de kaart te stelen. "Zo maak je het wel lastiger voor het dievengilde", denkt wijkagent Richard Buyl.
Een kaartkluis.
Een kaartkluis. © ANP