Rivierengebied

Het is verboden zonder toestemming naar nazi-schat te zoeken

Schatkaarten naar een mogelijke nazi-schat in Ommeren in het Nationaal Archief.
Schatkaarten naar een mogelijke nazi-schat in Ommeren in het Nationaal Archief. © ANP
OMMEREN - Ga niet zomaar in Ommeren graven naar de nazi-schat, die daar begraven zou liggen. Dat zegt de gemeente Buren. De gemeente kreeg veel vragen over de schat, nadat deze week een schatkaart openbaar gemaakt werd.
Je mag alleen met een metaaldetector zoeken, als je daarvoor een ontheffing van het college van burgemeester en wethouders hebt en graven naar dingen in de grond mag alleen gedaan worden door organisaties met een opgravingscertificaat. Dat staat op de website van de gemeente Buren.
"Het is verboden om zonder ontheffing van het college van burgemeester en wethouders in het openbaar een metaaldetector of enig ander voorwerp voor het opsporen van metalen voorwerpen te gebruiken of bij u te hebben", is er onder meer te lezen.

Miljoenen euro's

De nazi-schat heeft een waarde van naar verluidt miljoenen euro's. Het is een mysterie in het Betuwse dorp waar tot aan het begin van deze week weinig mensen weet van hadden. De vermoedelijke schatkaart is sinds dinsdag te bezichtigen in het Nationaal Archief in Den Haag.
De schat houdt de gemoederen flink bezig, bleek eerder deze week al:
Gaat Cees-Jan de schat nog vinden?