Gelderse Vallei / Achterhoek

'Mensen bellen te snel', zeggen huisartsen over griep

Stomen kan helpen bij griep, beeld ter illustratie.
Stomen kan helpen bij griep, beeld ter illustratie. © ANP
EDE - Huisartsen in Gelderland worden overspoeld met vragen over de griepepidemie. Dat blijkt uit een rondgang van Omroep Gelderland. Praktijken verzoeken mensen om niet na twee dagen hoesten al te bellen. "Velen maken het ernstiger dan het is."
"We merken zeker veel van de griepepidemie", vertelt de assistente van Huisartsenpraktijk Kleerekooper-Corsten in Elst. "Zowat ieder beller heeft griep en klaagt over hoesten en verkoudheid."
Volgens haar bellen mensen vrij snel met verkoudheidsklachten. "Te snel", vult ze aan. "Voor een verkoudheid hoeft de huisarts echt niet gebeld te worden, maar iedereen doet het."
Zijn mensen misschien alerter op symptomen door de afgelopen coronajaren? "We merken in ieder geval dat mensen die negatief testen op corona, alsnog de huisarts bellen omdat ze klachten hebben. En dat terwijl het echt duizenden andere virussen kunnen zijn."

'Ernstiger dan het is'

"Griep komt nu veel voor", bevestigen ze ook bij Huisartsenpraktijk Sarana in Ede. "Maar niet specifiek meer dan andere jaren. We merken wel dat mensen alert zijn op symptomen, omdat ze dit jaar sneller bellen met vragen. Maar velen maken het voor zichzelf allemaal veel ernstiger dan het is."
Huisartsenpraktijk Hof van Cambridge in Doetinchem laat weten ook veel vragen te krijgen van grieppatiënten. "Die prikken we weleens om de ontstekingswaarde te meten. Als die hoog is, is er sprake van een bacteriële infectie en moet er antibiotica ingenomen worden. Als de waarde laag is, is het een virus en zit er niets anders op dan uitzieken", meldt de assistente.
We merken dat mensen soms na twee dagen hoesten al bellen
Het is volgens de praktijk niet per se drukker dan andere jaren. "Het is in deze tijd van het jaar altijd al zo druk geweest. Maar we merken dat mensen soms na twee dagen hoesten al bellen, dat zouden ze eigenlijk niet moeten doen."

Wanneer bel je de huisarts?

Praktijken zijn vooral druk met het behandelen van telefoontjes van mensen met griep. Voor een loopneus hoeft de huisarts niet ingeschakeld te worden. Vanaf welk moment mag er wel gebeld worden?
Volgens de praktijken is dat in de volgende gevallen:
  • Als de hoest langer dan drie weken aanhoudt.
  • Als de koorts langer duurt dan vijf dagen.
  • Bij longklachten als benauwdheid.
Een enkele praktijk adviseert ook te bellen bij zeer zware vermoeidheid of sufheid. De assistentes van de praktijken merken eveneens dat ze ook veel gevallen van bacteriële longinfecties tegenkomen. Zware benauwdheid is daar een symptoom van. En dat is dus iets om de huisarts over te bellen.

Uitzieken

Voor een griep of verkoudheid wordt geadviseerd om uit te zieken. Hoe doe je dat? "Dat verschilt per mens", merkt de assistente van Hof van Cambridge op. "Sommigen kunnen als ze ziek zijn best wat wandelen. We adviseren sowieso om niet alleen maar op de bank te liggen. Daarnaast kan het geen kwaad om te stomen. Ook adviseren we paracetamol te slikken. Honing helpt ook."