Stedendriehoek

Warnsveldse Boys voorloper met vertrouwenspersoon: 'Elke club zou er een moeten hebben'

Gerda Rutgers-Peters
Gerda Rutgers-Peters © NOS
WARNSVELD - Na de incidenten van seksueel overschrijdend gedrag bij The Voice en Ajax is er bij sportclubs steeds meer aandacht voor grensoverschrijdend gedrag. Voetbalclub Warnsveldse Boys heeft al tien jaar twee vertrouwenspersonen.
Een van hen is Gerda Rutgers-Peters. Zij is er een voorstander van dat elke club een eigen vertrouwenspersoon heeft. "Ik denk dat het zeker bij grotere verenigingen zou moeten. Vaak wordt gezegd 'het is niet nodig', maar overal gebeurt wel eens wat. Dat je dan ergens terechtkunt, al is het maar voor een gesprek, ik denk dat dat goed is", zegt ze tegen de NOS.

'Moeilijk om iets van te zeggen'

Rutgers-Peters wordt elk seizoen wel gebeld. "Als iemand de hele tijd vervelende appjes van iemand krijgt. Daar ben je dan niet van gediend, maar soms is het moeilijk om daar iets van te zeggen. Dan kun je met zo iemand in gesprek gaan."
Als clubs er zelf niet uitkomen bij ernstiger zaken, kan een beroep gedaan worden op het Centrum Veilige Sport Nederland (CVSN). "Wij krijgen veel te maken met seksueel overschrijdend gedrag", vertelt Miriam Reijnen van het CVSN. "Socialmediagebruik, opnames in kleedkamers, maar ook grotere zaken waar meerdere minderjarige slachtoffers bij betrokken zijn, waarin wij samenwerken met de zedenpolitie."

Aantal gevallen zal toenemen

Door de vele media-aandacht voor seksueel overschrijdend gedrag bij The Voice en Ajax, constateert Reijnen dat het aantal gevallen nog wel zal toenemen. "We zien dat steeds meer mensen het gesprek aan durven te gaan."