Achterhoek

Ruim 70 jaar oude speeltuin heeft na opknapbeurt weer toekomst

Doesburg speeltuin Kindervreugd
Doesburg speeltuin Kindervreugd © Omroep Gelderland
DOESBURG - Speeltuin Kindervreugd in Doesburg heeft weer een toekomst, terwijl het er een jaar geleden nog heel anders uit zag. Het geld was op en na ruim zeventig jaar zou de speelplek mogelijk noodgedwongen moeten sluiten. Maar dankzij een crowdfundingsactie en financiële hulp van de Gestichten Doesburg kan de speeltuin blijven bestaan en wordt de locatie nu zelfs duurzaam en energieneutraal.
Een grote container met bouwafval staat bij de ingang van Kindervreugd. Buiten regent het pijpenstelen en staan de speeltoestellen er verlaten bij, maar binnen is er volop bedrijvigheid.

Feestjes en verenigingen

Er wordt hard geklust aan de renovatie van het bijbehorende clubhuis dat straks ook verhuurd kan worden voor feestjes en aan verenigingen. "Dat levert ons weer inkomsten op voor het onderhoud van de speeltuin", legt bestuurslid Ria van Halteren uit. "En helemaal mooi, dankzij de zonnepanelen op het dak hebben we straks geen energiekosten meer."
De speeltuin in Doesburg
De speeltuin in Doesburg © Omroep gelderland
Ria is inmiddels 74 jaar oud, maar kwam al vanaf haar zesde bij Kindervreugd. "Ik kwam vanuit de stad altijd hier naar toe om te spelen. Het was heel anders toen, alle speeltoestellen waren van hout. De familieschommel was mijn favoriet." Later kwam ze er met haar eigen kinderen en kleinkinderen.

Geen bingo door corona

Ria merkte ook dat het in de loop der jaren steeds moeilijker werd om als zelfstandige speeltuin het hoofd boven water te houden. "Het aantal abonnementen werd minder, steeds meer kinderen hebben andere hobby's of zitten liever achter een schermpje dan dat ze naar de speeltuin gaan."
Corona gooide helemaal roet in het eten: "Daardoor kregen we nog minder inkomsten omdat onder andere de vaste bingoavonden in het clubhuis niet door konden gaan." Amper twee jaar geleden zag het er zelfs naar uit dat de speeltuin dicht moest.
Maar dankzij een crowdfundingsactie kon de speeltuin gered worden en nog wat later meldde De Gestichten in Doesburg zich. De vermogensstichting zet zich vaker in voor de gemeenschap en stelde een flink bedrag beschikbaar voor het verduurzamen van het clubhuis.
Begin april gaat de vernieuwde speeltuin open, maar tot die tijd moet er nog veel gebeuren. Want ook buiten wordt de speeltuin aangepakt. "We krijgen een kabelbaan en nog een paar andere speeltoestellen. We moeten nog even geduld hebben, maar volgens mij wordt het allemaal heel mooi."