Arnhem en omstreken / Stedendriehoek

'Crimineel netwerk' achter fraude theorie-examens: 'Mensen betalen er grof voor'

Alexander Pechtold, directeur van het CBR, spreekt van een crimineel netwerk.
Alexander Pechtold, directeur van het CBR, spreekt van een crimineel netwerk. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen wil dat fraudeurs van theorie-examens harder worden aangepakt. Daarvoor pleit algemeen directeur Alexander Pechtold. Hij was vandaag in Arnhem waar een geval van fraude aan het licht kwam. "Mensen betalen er grof voor om op deze manier examen te doen."
Vorige week werd een 45-jarige man uit Zutphen in Arnhem betrapt bij het spieken. Tijdens het theorie-examen droeg hij een speciaal vest waarmee hij opnames maakte. Iemand anders keek live mee en gaf de juiste antwoorden door.

Verkeersveiligheid

"We willen in het kader van verkeersveiligheid dat mensen op een eerlijke manier examen doen", zegt Pechtold tegenover Omroep Gelderland. "We merken de laatste tijd dat mensen met nogal geavanceerde apparatuur de antwoorden tijdens een examen doorkrijgen. Ze dragen een cameraatje en een oortje en horen zo de antwoorden op de vragen."
Er zit een organisatie achter die er grof geld mee verdient
Alexander Pechtold, directeur CBR
De directeur maakt zich ook zorgen om de organisatie die deze manier van frauderen regelt. Hij spreekt van een 'crimineel netwerk'. "Mensen betalen veel geld om op deze manier examen te doen. We hebben scanapparatuur en nemen de nodige maatregelen, maar we maken ons zorgen. Er zit een organisatie achter die er grof geld mee verdient. Dus ik hoop dat de politie en het Openbaar Ministerie de ruimte hebben om het aan te pakken."

Taakstraf

Het frauderen gebeurt niet alleen in Arnhem. "Het komt in het hele land voor. Ik hoop op een landelijke aanpak. Vaak komen daders er met een taakstraf of boete vanaf. Ik zou aanscherping van de stafbaarheid van examenfraude willen", stelt Pechtold.
De voormalig D66-partijleider vermoedt dat autorijden niet het enige motief is van de fraudeurs. "Een rijbewijs is ook een identiteitsbewijs. Je kan er meer mee dan alleen de weg op. Wij vermoeden dat ook dat een reden is om examen te doen."

James Bond

Toch worden er ook veel fraudeurs betrapt, zo zegt Ed Eering. Hij is manager divisie Theorie van het CBR. "We halen er van alles uit. Het lijkt hier weleens James Bond", legt hij uit. "We halen spionagebrillen eruit. We halen camera's eruit zo klein als een knoop. We vinden oortjes die zo klein zijn en zo diep zijn weggestopt, dat je ze er niet met de hand uit krijgt."