Noord-Veluwe

Zo wil Bruna haar Olympische droom na ernstig ongeval alsnog waarmaken

Bruna werkte een jaar geleden thuis al flink aan haar herstel.
Bruna werkte een jaar geleden thuis al flink aan haar herstel. RTV Nunspeet © RTV Nunspeet
NUNSPEET - Een jaar na een ernstig verkeersongeval waardoor ze de Olympische Spelen in Peking miste, zet de Nunspeetse langlaufster Bruna Moura alles op alles om in 2026 haar Olympische droom alsnog waar te maken. Daar is veel geld voor nodig en daarom is haar collega Rogier van Milligen een crowdfundingactie begonnen.
Bruna zou in februari vorig jaar voor Brazilië uitkomen op de Winterspelen. Maar onderweg naar het vliegveld van München, waar ze naar Peking zou vertrekken, ging het helemaal mis. Het taxibusje waarin ze zat botste op een vrachtwagen. De chauffeur van het busje kwam om het leven. Bruna raakte zwaargewond: drie gebroken ribben, haar arm op drie plaatsen gebroken, schade aan haar longen en een deels verbrijzelde voet. Na twee operaties begint het lange herstel in Nunspeet, waar ze met haar partner Pascal woont. Ze zette al snel haar focus op de Olympische Spelen van 2026 in Italië, op nog geen 100 kilometer van de plek van het ongeluk.
Ze is inmiddels keihard aan het trainen. Sinds november vorig jaar kan dat weer, maar ze is nog niet volledig hersteld. "Ik heb nog steeds pijn in mijn voet, maar daar kan ik mee omgaan. Ik train nu vooral op ski's op rollers in aanloop naar het WK in februari. Eind deze maand reis ik af naar Duitsland voor de verdere voorbereiding."

Kostbare zaak

De weg naar kwalificatie voor de volgende Olympische Spelen is een dure aangelegenheid. Een trainer, nieuwe ski's en andere materialen, alle reiskosten: doordat Bruna dit jaar geen wedstrijden heeft kunnen skiën, krijgt ze geen financiële ondersteuning van de Braziliaanse sportbond. "Daarom ben ik nu parttime in een fietsenhandel gaan werken, om dat allemaal te kunnen betalen."
Collega Rogier van Milligen wil Bruna graag helpen . "Sinds een klein jaar werk ik met Bruna bij een fietsenzaak in Nunspeet. Wanneer zij vertelt wat zij heeft meegemaakt raakt mij dat. De droom die zij heeft om mee te doen aan de Olympische Spelen, die in duigen valt door een ernstig ongeluk. Maar wat mij ook opvalt is hoe optimistisch Bruna is. Ze traint met een eigen coach, een atlete uit de World Cup die haar ontzettend goed helpt, maar die zij wel zelf moet betalen. Daar komen ook nog andere onkosten bij, zoals nieuwe ski's, reis- en verblijfskosten en fysiotherapie."
Bruna hoopt naar de Spelen te gaan
Rogier is daarom een crowdfunding gestart. Hij gunt haar dat er zoveel mogelijk geld ingezameld wordt, het liefst zo'n 20.000 euro. "Naast collega's zijn wij inmiddels ook vrienden en sportmaatjes. Bruna staat altijd voor iemand klaar, ongeacht haar eigen situatie. Ze is iemand die haar droom niet opgeeft en alles geeft wat ze heeft, maar misschien nog wel belangrijker: ze is iemand die wij het gunnen."

Trainingskamp al terugverdiend

Bruna is logischerwijs ontzettend blij met de actie van Rogier. "Elke euro die er binnenkomt, is mooi meegenomen. In de afgelopen paar dagen is er een paar honderd euro opgehaald, waarmee ik mijn komende trainingskamp in Duitsland al kan bekostigen. Dat scheelt me al zóveel. Ontzettend lief van Rogier dat hij dit voor me regelt. Uiteindelijk kan ik met 20.000 euro het traject tot aan februari 2026, de volgende Olympische Spelen, overbruggen. Dat is nu mijn grote doel, om daar mee te doen."