Rijk van Nijmegen / Stedendriehoek

Verbod en véél vuurwerk, toch maar één boete in Nijmegen

De skyline van Nijmegen tijdens de voorbije jaarwisseling
De skyline van Nijmegen tijdens de voorbije jaarwisseling © John Beckmann/Persbureau Heitink
NIJMEGEN - Eén boete. Dat was de vangst van gemeentelijke handhavers in Nijmegen wegens overtreding van het afsteekverbod voor vuurwerk tijdens oud en nieuw. Tijdens de jaarwisseling was al duidelijk dat inwoners van de Waalstad zich van dat verbod niets aantrokken.
In de twaalf Nederlandse gemeenten met een afsteekverbod werden tijdens oud en nieuw nauwelijks bekeuringen uitgedeeld, aldus de NOS. In Gelderland waren het er dus één in Nijmegen, waar het vuurwerk als vanouds gewoon de lucht in ging. Heumen telde zelfs geen enkele boete. In Apeldoorn, de derde Gelderse gemeente met een verbod, zijn ze nog aan het tellen.
Behalve die ene aanhouding voor het afsteken van vuurwerk, schreven boa's in Nijmegen op oudejaarsdag vier boetes uit voor vuurwerkbezit. Een woordvoerder van de gemeente benadrukt daarbij dat de handhavers die dag tot 23.00 uur hebben gewerkt. "De rest van de nacht werkte de politie. Ik weet niet hoeveel bekeuringen zij hebben geschreven."

'Groeiproces'

Burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen liet na de jaarwisseling al weten dat een vuurwerkverbod in zijn ogen alleen werkt als er één landelijke lijn wordt getrokken. Het is een 'niet te winnen wedstrijd' als maar een paar gemeenten een vuurwerkverbod hanteren, zei Bruls. Burgemeester Ton Heerts van Apeldoorn sprak van een 'groeiproces'.
Elders in Nederland werden alleen boetes uitgedeeld in Haarlem, waar twaalf personen op de bon gingen. Amsterdam deelde alleen waarschuwingen uit.