Gelderland

Wel of geen helm op scooter of fiets, hoe zit het nou precies?

De regels rond helmen op een tweewieler zijn veranderd.
De regels rond helmen op een tweewieler zijn veranderd. © Unsplash
Een helm is sinds 1 januari verplicht op een snorfiets en speed pedelec. Speciaalzaken draaien sindsdien overuren, maar toch krijgt Omroep Gelderland nog veel vragen over het wie, hoe, wat en waarom rond de helmplicht. Wat te doen op een elektrische fiets, bijvoorbeeld? Een paar vragen en antwoorden op een rij.

Wel of geen helm

Rij jij op een snorfiets of snorscooter? Dan draag je een helm en rij je in principe op het fietspad. De maximumsnelheid is 25 kilometer per uur. Deze regel is sinds 1 januari van kracht.
Bestuur jij een bromfiets? Dan verandert er niet veel. Een helm is verplicht en je rijdt met het andere verkeer op de rijbaan. Daar mag je maximaal 45 kilometer per uur. Als er een bromfietspad is, maak je daarvan gebruik. De maximumsnelheden zijn daar 30 kilometer per uur binnen de bebouwde kom, en 40 daarbuiten.
Heb je een speedpedelec? Dan gelden dezelfde regels als op de bromfiets. Je draagt dus een helm, al zijn er speciale helmen voor speedpedelecs.
En dan een 'normale' elektrische fiets: je hoeft geen helm te dragen en je rijdt op het fietspad. De maximale snelheid is daar 25 kilometer per uur. Er gaan wel stemmen op om een helm ook verplicht te maken voor elke e-bike.

Waarom laten veel mensen nu hun snorscooter opvoeren?

De maximumsnelheid van deze tweewielers was nu vaak begrensd tot 25 kilometer. Volgens de oude regels was een helm in dat geval niet nodig, maar dat is sinds 1 januari dus anders. Bestuurders moeten nu wel een helm dragen, maar dan willen ze ook meteen harder kunnen rijden dan die 25 kilometer per uur. Om dat mogelijk te maken, laten ze hun snorfiets of snorscooter aanpassen.
'Ingehaald worden door een fietser terwijl ik een helm draag, dat idee vind ik niet helemaal oke'
En om met zo'n aangepaste scooter de weg op te kunnen, moet hij eerst gekeurd worden. Daar zijn ze bij Scooter Service Ede heel druk mee. Ook woensdag staan er weer klanten in de zaak die de scooter willen laten omkeuren van een blauwe naar een gele kentekenplaat. "Om nou 25 kilometer per uur te rijden met een helm op en ingehaald te worden door een elektrische fietser, dat idee vond ik niet helemaal oké. Nu de helmplicht er is heb ik maar in één keer doorgepakt", vertelt een van de klanten.

Kan ik nog een helm kopen voor op mijn snorfiets?

Je moet er snel bij zijn. Speciaalzaken gaan rap door hun voorraad heen en leveranciers hebben moeite de voorraad weer aan te vullen. Waag jij je aan ritje zonder helm? Dan riskeer je een boete van 100 euro.
En dus kiest de klant in Ede vandaag ook nog een helm uit. "Ja, dat wordt nog wel een dingetje. Ik moet nog even met het thuisfront discussiëren over het model en de kleur, haha."