Arnhem en omstreken / Rivierengebied

Dierenverhuurder blijft fout bezig, dít kan je zelf doen bij dierenleed

Vermoed jij dat dierenwelzijn ergens in het geding is? Bel dan 1-1-4
Vermoed jij dat dierenwelzijn ergens in het geding is? Bel dan 1-1-4 © Pixabay
ARNHEM/APPELTERN - Dierenverhuur zonder vergunning, meer honden houden dan toegestaan en illegale bouwsels op zijn terrein: ondanks invallen in zijn bedrijf kon de omstreden dierenverhuurder Bert Roelofs uit Appeltern jarenlang zijn gang gaan. De gemeente West Maas en Waal zet daar graag een punt achter en eist vóór vrijdag ruim een ton in dwangsommen. En wat kan je zelf eigenlijk doen als dierenwelzijn in het geding is?
Bij het landelijk meldpunt 144, dat onder de politie valt, kun je terecht als dieren in nood zijn, voor overleg over een dier dat (misschien) hulp nodig heeft, als je je zorgen maakt over het welzijn van dieren of als je denkt dat dieren verwaarloosd of mishandeld worden. Speciaal opgeleide agenten van de dierenpolitie nemen de telefoon aan en schakelen de juiste hulpverlener of organisatie in.

Meerdere partijen

Vanzelfsprekend worden politie en brandweer ingezet in noodsituaties waarbij elke seconde telt, zoals het vangen van losgebroken vee of een paard dat door het ijs is gezakt of in de sloot is beland.
De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA), die in het geval van Bert's Animal Verhuur in actie kwam, behandelt vooral meldingen over bedrijfsmatig gehouden vee. De NVWA kijkt bijvoorbeeld naar het welzijn, de huisvesting en vervoer van onder meer runderen, geiten, schapen, varkens en kippen.
De Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) gaat over de verzorging en huisvesting van gezelschapsdieren en hobbymatig gehouden landbouwhuisdieren, waarbij volgens de politie sprake is van een "redelijk vermoeden van een strafbaar feit".
De Dierenbescherming buigt zich over meldingen over vermeende verwaarlozing van dieren, waarbij geen sprake is van zo'n vermoeden van een strafbaar feit. Het betreft dan meldingen over dieren waarvoor niet ‘optimaal’ wordt gezorgd, of dieren die in de knel dreigen te raken (bijvoorbeeld door persoonlijke problemen van de eigenaar).

Mogelijk celstraf bij dierenmishandeling

Bij zaken die worden voorgelegd aan een strafrechter, kan een werkstraf, een boete van duizenden euro's en zelfs een maandenlange gevangenisstraf worden opgelegd. Bij een voorwaardelijke veroordeling kan de rechter als bijzondere voorwaarde een verbod op het houden van één of meer dieren stellen.
Het aantal rechtszaken over dierenmishandeling- en verwaarlozing in Gelderland is niet bekend. Landelijk gezien valt er evenmin te zeggen hoeveel dieren er jaarlijks worden mishandeld of verwaarloosd en hoe vaak dat tot een strafzaak leidt. Volgens het Landelijk Informatie Centrum Gezelschapsdieren komt dat enerzijds doordat misstanden meest achter gesloten deuren plaatsvinden. "Anderzijds wordt er geen centrale databank bijgehouden, waarin de toezichthouders hun cijfers opslaan."