Achterhoek

'Bovenbaas' blij met Bommel-attractie Groenlo: ‘Het wordt vast heel mooi’

Museumeigenaar Pim Oosterheert tussen zijn collectie van Bommelspullen
Museumeigenaar Pim Oosterheert tussen zijn collectie van Bommelspullen © Omroep Gelderland
ZOETERWOUDE - Met de stripverhalen van Tom Poes en Olivier B. Bommel groeiden hele generaties op. De striphelden krijgen een eigen attractiepark, want dit voorjaar start de bouw van Bommelwereld aan de rand van Groenlo. Een grote collectie spullen van verzamelaar en 'Bommel-bovenbaas' Pim Oosterheert uit het Zuid-Hollandse Zoeterwoude-Dorp verhuist naar het nieuw te bouwen attractiepark.
“Als kind kwam ik er al mee in aanraking”, vertelt Oosterheert (79). “Na de oorlog was er niet veel, maar wel de verhaaltjes van Tom Poes en Olivier B. Bommel.” In die jaren, vlak na de oorlog, waren het nog verhalen voor kinderen. “Het was een stripje met drie tekeningetjes met daaronder een tekst”, zegt Oosterheert. “In de jaren vijftig wordt het echt te moeilijk voor kinderen en gaat schrijver Marten Toonder een stapje verder.”
Oosterheert knipte alle verhalen uit de Telegraaf en plakte deze in een verzamelalbum. “Het zijn 177 verhalen die tussen 1941 en 1986 in de krant stonden”, vertelt Oosterheert. “Met lichte spot worden we in deze verhalen op het verkeerde been gezet door Toonder. Dat deed hij ook door prachtig taalgebruik.”
'Tijd voor nieuwe verhalen!'

'Als je begrijpt wat ik bedoel'

Zo kwam een aantal woorden uit de Bommelstrips uiteindelijk terecht in de Van Dale. “Als je begrijpt wat ik bedoel, Minkukel, kommer en kwel, bovenbazen en grootgrut kennen we nu nog steeds”, aldus Oosterheert.
Een verhaal van Olivier B. Bommel uit de Telegraaf
Een verhaal van Olivier B. Bommel uit de Telegraaf © Omroep Gelderland

'Het is echt uit de hand gelopen'

De hele verzameling van Oosterheert is te vinden in het kleine museum ‘De Bommelzolder’ in zijn woning. Naast een grote collectie van het werk van Marten Toonder is er een grote hoeveelheid aan puzzels, posters, beeldjes, schilderijen, stempeltjes en kleding van Olivier B. Bommel en Tom Poes te vinden.
“Het meeste heb ik zelf gespaard, maar het is echt uit de hand gelopen”, zegt Oosterheert. “Toen we naar deze woning verhuisden heb ik mijn verzameling in deze ruimte neergezet. Als er dan familie of vrienden op visite kwamen konden we een glaasje wijn drinken tussen de Bommelspulletjes. Later is het pas een officieel museum geworden.”
Een deel van het museum 'De Bommelzolder' in Zoeterwoude-Dorp
Een deel van het museum 'De Bommelzolder' in Zoeterwoude-Dorp © Omroep Gelderland

Kasteel met attractiepark

Inmiddels bestaat het museum bijna 25 jaar, maar de collectie zal binnen twee jaar verhuizen naar het nieuwe attractiepark Bommelwereld in Groenlo. Ondernemer Edwin Bomers wacht nog op een laatste vergunning van de provincie Gelderland, waarna de bouw dit voorjaar van start kan gaan. In het nieuwe attractiepark, van tienduizend vierkante meter groot, wordt het grote kasteel Bommelstein nagebouwd waarin de verzameling van Oosterheert een plek zal krijgen.
Impressie Bommelwereld in Groenlo
Impressie Bommelwereld in Groenlo © Van der Heijden Architecten
“Ik ben bijna tachtig, dus dan moet je met de toekomst rekening houden”, vertelt Oosterheert. “Als dan de mogelijkheid zich aandient om de verzameling op een plek te handhaven, dan moet je dat doen.” Het klikte meteen tussen Oosterheert en ondernemer Edwin Bomers. “De manier waarop hij het plan voor dit themapark aanpakt vind ik geweldig”, zegt Oosterheert. “Het wordt volgens mij heel mooi.”

'Ik hoop op nieuwe verhalen'

Dit jaar wordt het 25-jarig bestaan van het museum nog gevierd in Zoeterwoude-Dorp, om daarna de verhuisdozen in te pakken richting de Achterhoek. Oosterheert verwacht dat in Groenlo een nieuwe generatie in aanraking komt met de verhalen van Tom Poes en Olivier B. Bommel. “De verhalen zijn tijdloos, maar misschien worden er wel nieuwe verhalen geschreven speciaal voor kinderen”, zegt Oosterheert.