Rivierengebied

Grote verrassing: het eerste lammetje van 2023 is er al

Lammetje Liefie 2.
Lammetje Liefie 2. © Persbureau Heitink
ECHTELD - Rika Elings uit Echteld stond even te kijken toen ze op nieuwjaarsdag al een lammetje in haar wei zag. "Normaal komen ze pas in maart, april."
Als we naar voorgaande jaren kijken, zien we dat het eerste lammetje in Gelderland meestal pas eind januari wordt geboren. "Dit was een grote verrassing voor ons. Maar wel heel leuk", vertelt Rika.

'Vroeger bestaat niet'

"Het is in de nacht geboren. Er was niemand bij. Toen ik 's ochtends kwam om te voeren, was hij er. Prachtig gezicht. En dat op 1 januari. Vroeger in het jaar bestaat niet."
De moeder van het lammetje is 11 jaar oud. "Een van de oudste schapen die we hebben. Ze beschermt het lammetje heel erg. Als een ander schaap in de buurt komt, jaagt ze haar weg. Ze schermt het lam af", aldus Rika.

'Dat verwacht je niet'

Ook zoon Adrie is verrast. "Dat verwacht je niet. Er worden rond deze tijd wel geboorten gemeld. Maar dat zijn vaak kinderen", grapt hij. "Het lammetje drinkt goed. De natuur zorgt daarvoor."
De familie heeft al vijftig jaar schapen. "Het is met één begonnen, toen werden het er tweehonderd en nu zijn er nog twintig op de boerderij die in maart, april gaan lammeren", zegt Adrie.
Over de naam van het pasgeboren lammetje hadden ze nog niet nagedacht. "Maar de kans is groot dat hij Liefie 2 gaat heten, naar zijn moeder", denkt Adrie.
Het eerste lammetje is al geboren