Gelderse Vallei

Op de mountainbike het bos in? 'Ga altijd samen'

'Ga samen met anderen fietsen', is het advies.
'Ga samen met anderen fietsen', is het advies. © Omroep Gelderland
EDE - Een mountainbiker is maandag onwel geworden tijdens een rit in het bos bij Ede. Andere fietsers vonden de man en waarschuwden de hulpdiensten, die het slachtoffer met een terreinwagen uit het bos haalden. Helaas overleed de man later. Het advies van kenners is dan ook om nooit alleen op pad te gaan op de mountainbike.
"Wij adviseren inderdaad om altijd samen op pad te gaan", zegt Mark Dijkstra van fietsvereniging AirborneMTB voor Arnhem en omstreden. "Als vereniging doen we dat ook altijd. Je kunt altijd onwel worden of vallen door een technisch probleem of een andere oorzaak. Dan is het fijn dat je fietsmaatjes je kunnen helpen. Die helpen je uit het bos en brengen je veilig thuis. Of bijvoorbeeld naar het ziekenhuis als er iets anders aan de hand is, bijvoorbeeld een botbreuk. In het ergste geval kunnen ze de hulpdiensten waarschuwen."
Er zijn veel ervaren en minder ervaren mountainbikers die geen lid zijn van een vereniging en er alleen op uit gaan. Ook aan hen is het advies om toch samen met iemand anders op pad te gaan.

'Sporthorloge of app'

Dijkstra: "En als dat niet kan, zijn er ook nog hulpmiddelen om het thuisfront in te lichten als er problemen zijn. Sporthorloge en sportapps kunnen bijvoorbeeld een melding verzenden als je langer dan tien of vijftien minuten niet beweegt. Dat is ongebruikelijk tijdens het sporten, en zo'n horloge of app registreert dat en slaat alarm."

Slachtoffers lokaliseren

De fietssport won in de coronajaren flink aan populariteit. Mountainbikes en racefietsen vlogen bij speciaalzaken de deur uit. Desondanks ziet de Ambulancezorg Gelderland-Midden geen zorgwekkende toename van het aantal mountainbikers dat in het bos in de problemen komt. "En als dat wel zo is, is er vaak telefonisch contact met het slachtoffer of omstanders. De hulpdiensten kunnen de plek dan vrij makkelijk lokaliseren. In het uiterste geval schakelen we hulp van een boswachter in", zegt een woordvoerster.

Training boswachters

Natuurmonumenten is eigenaar van veel Gelderse bosgebieden. Een woordvoerster bevestigt dat er vaker ongevallen zijn met mountainbikers in afgelegen gebied. Indien nodig worden dan boswachters of boa's ingeseind. Die hebben een specifieke training achter de rug met de naam Hulpverlening Geïsoleerde Arbeid.
In andere regio's, zoals op de Sallandse Heuvelrug, worden boswachters bij fietsongevallen automatisch ingeseind, samen met de ambulance.