Rivierengebied

'Stevige brief' en verontrusting over rellen Hedel, maar geen verrassing

De schade na ongeregeldheden tijdens de jaarwisseling in Hedel.
De schade na ongeregeldheden tijdens de jaarwisseling in Hedel. © ANP
HEDEL - 'Heel erg verontrust' is burgemeester Henny van Kooten van Maasdriel over de rellen in de nieuwjaarsnacht in Hedel. Maar een verrassing kunnen ongeregeldheden voor niemand zijn. Het rivierengebied, en Hedel in het bijzonder, zijn berucht om vernielingen en aanvaringen met de politie. "Ik wil echt gaan optreden. En de straffen zullen niet mals zijn”, dreigde Van Kooten dit najaar nog. Ondanks die belofte is na de rellen nog niemand opgepakt.
Het ging in de voorbije nieuwjaarsnacht vooral mis op het plein voor de Jumbo in Hedel. Een groep van ongeveer honderd raddraaiers zorgde voor veel schade en hinderde de brandweer. Er gingen onder meer twee auto's in vlammen op. Bewakingscamera's werden vernield. De politie kwam eraan te pas om de brandweer te bescherm en omwonenden spraken van een 'oorlogsgebied'.
Op precies diezelfde plek liep het al eerder flink uit de hand. Twee jaar geleden ging daar een paardentrailer vol vuurwerk in de hens en werden politie en omstanders belaagd met vuurwerk. Toen werden de mobiele eenheid en honden ingezet. De problemen passen in het traditionele beeld van oud en nieuw in het rivierengebied.

'Buikpijn' in Hedel

Over de ongerustheid en de 'buikpijn' in Hedel over het voortdurende gedoe rond oud en nieuw stelde D66 afgelopen november nog raadsvragen. De rellen zouden een 'aanzuigende werking' hebben op jongeren van elders, mede ingegeven door het vuurwerkverbod op sommige plekken, aldus D66 in vragen aan Henny van Kooten, die sinds 2014 burgemeester is van Maasdriel en in april vertrekt.
In zijn antwoord wilde SGP'er Van Kooten niet te veel details geven over de voorbereiding op de jaarwisseling in Hedel. "Om de strategie niet te doorkruisen", klonk het. Wel stelde de burgemeester dat de gemeente 'in gesprek' was met diverse instanties om overlast te beperken. Ook werden 'opgedane ervaringen' van andere gemeenten met overlast daarin meegenomen. Het zou gaan om bijvoorbeeld activiteiten voor jongeren op oudejaarsdag.
De politie Bommelerwaard pakte in de aanloop naar oud en nieuw wel vijf mannen op in de leeftijd van 26 tot 36 jaar. De verdenking is dat de vijf explosies, brand en openlijke geweldpleging wilden veroorzaken. Daarom zaten de mannen tijdens de jaarwisseling nog vast. Andere personen kregen een gebiedsontzegging. Hoeveel dat er waren, meldde de politie niet.

'Stevige' brieven naar raddraaiers

Van Kooten zei ook dat potentiële probleemgevallen bij de gemeente in beeld waren: "De bij ons bekend zijnde overlastgevende jongeren ontvangen een waarschuwingsbrief. En die is stevig." Hoeveel brieven er zijn verstuurd en wat daarin precies stond, meldde de burgemeester in november niet.
De burgemeester riep bewoners ook op om melding te doen van mogelijke relschoppers, desnoods via Meld Misdaad Anoniem. In hoeverre bewoners dat voorafgaande aan de afgelopen jaarwisseling ook hebben gedaan, is onduidelijk.