Rivierengebied

Dode Appeltern is bewoner noodopvang voor Oekraïners

De ravage na het ongeluk, dat aan een slachtoffer het leven kostte.
De ravage na het ongeluk, dat aan een slachtoffer het leven kostte. © Persbureau Heitink
ALTFORST - Een vluchteling uit Oekraïne is zondagmiddag om het leven gekomen bij een verkeersongeluk in Appeltern. Het slachtoffer woonde in de noodopvang van de gemeente West Maas en Waal in Altforst, in voormalig partycentrum Yasemin. Burgemeester Vincent van Neerbos leeft mee met de nabestaanden.
Van Neerbos wil het centrum maandag of dinsdag bezoeken, zegt hij telefonisch tegen Omroep Gelderland. "Dan kan ik persoonlijk mijn medeleven betuigen. Het zijn inwoners van onze gemeente."
De groep van vijftig Oekraïners in het voormalige partycentrum vindt veel steun bij elkaar, begrijpt hij van de plaatselijke coördinator. "De mensen die er wonen hebben samen iets opgebouwd."
Sinds medio mei wonen Oekraïners in Altforst. Dat kunnen uiteindelijk na aanpassingen aan de benedenverdieping van het gebouw maximaal 75 worden.

Weg uren dicht

Het dodelijke slachtoffer zat in een auto die bij Appeltern frontaal op een tegenligger botste. Behalve een dode vielen bij het ongeluk vier gewonden. De Dijkgraaf de Leeuwweg in Appeltern was uren gestremd.
Bij het partycentrum is de stemming gelaten, merkt onze verslaggever ter plaatse. In de buurt van het ongeluk sprak hij een bewoner. "Het was vroeger een gevaarlijke kruising, maar die hebben ze aangepakt en ze hebben de snelheid eruit gehaald. Toch wordt hier structureel te hard gereden", zegt de man.
De politie laat weten pas maandag met meer gegevens over het ongeluk te komen.