Noord-Veluwe

Hond redt het leven van gedumpte cavia's

Een van de cavia's die nog in leven zijn.
Een van de cavia's die nog in leven zijn. © Facebook/Dierenambulance Noord-West Veluwe
HARDERWIJK - De held van de jaarwisseling is een hond en hij luistert naar de naam Georgio. De bracco italiano vond met zijn jachtinstinct een gedumpte cavia aan de rand van de Ermelose heide. Zijn bazin alarmeerde Dierenambulance Noord-West Veluwe in Harderwijk.
De vrouw ging terug naar de plek waar haar hond aansloeg. Georgio stelde zijn bazin niet teleur. Op Facebook schrijft de Dierenambulance Noord-West Veluwe: "Aangekomen troffen wij een vijftal dode, doorweekte cavia's van een week of twee aan. Verderop zaten twee volwassen en twee jonge cavia's."

Jonge cavia redde het niet

"Ook lag er een jonge cavia die nat en onderkoeld voor zijn leven vocht. Deze laatste snel opgepakt om hem op te warmen, maar helaas heeft de kleine het niet gered. De rest konden wij vangen en meenemen."
Een bracco italiano is een actieve hond, lezen we op de website Houdenvanhonden.nl. Het ras is een jachthond die met zachte hand, maar wel consequent moet worden opgevoed. De hond 'is een fijne huisvriend(in), met een evenwichtig, meegaand, intelligent en zachtaardig karakter'.
Dat karakter en het kordate handelen van zijn bazin hebben levens gered, weet Petra de Jong van dierenopvangcentrum De Ark waaraan de plaatselijke dierenambulance verbonden is.

Meteen weer vruchtbaar na krijgen jongen

Uiteindelijk vond Georgio twaalf cavia's en daarvan leven er nieuwjaarsdag nog zes. "Cavia's kunnen maar kort zonder voeding. Ze waren erg mager", legt De Jong uit. De zes sterke en dappere overlevertjes komen op krachten, zegt ze. En dat worden er meer. "Een vrouwtje is drachtig. Ik verwacht dat deze cavia over een week of twee jongen krijgt."
Een cavia heeft een draagtijd van 65 tot 72 dagen en krijgt gemiddeld twee tot vier jongen. Na het werpen is een cavia meteen weer vruchtbaar.