Liemers

Charlize is één van de eerste nieuwjaarsbaby's in Gelderland

Charlize is een van de eerste baby's van 2023.
Charlize is een van de eerste baby's van 2023. © Omroep Gelderland
DUIVEN - Vuurwerk, champagne en beschuit met muisjes! Dat was het recept voor de nieuwjaarsnacht in verschillende ziekenhuizen in onze provincie. Ze hielpen meerdere baby's op de wereld komen en Charlize was in het Radboudumc de eerste. Ze kwam na iets meer dan een uur in 2023 haar papa en mama gedag zeggen. "Dit is de mooiste jaarwisseling ooit."
Vader Erik en moeder Daniëlle Smits uit Duiven zitten stralend op hun kamer in het Radboudumc Amalia kinderziekenhuis. "Het is geweldig. Het is prachtig dat ze gezond en zo mooi ter wereld komt", zegt Erik. "Een beter begin van het jaar kun je niet wensen."
Bekijk de video.
De eerste baby van 2023 is geboren
Hoewel Erik en Daniëlle samen al wat eerder op Charlize hadden gerekend, werd gisteravond duidelijk dat hun dochter in het nieuwe jaar geboren zou worden. "De bevalling begon rond vijf voor twaalf en begonnen wij natuurlijk ook af te tellen. We hebben tussen de weeën door naar het vuurwerk zitten kijken." Om 1.14 uur kwam Charlize ter wereld. "Het werd uiteindelijk de mooiste jaarwisseling ooit", zegt Erik stralend.
Voor moeder Daniëlle was het vooral een hele pittige nacht, vertelt ze. "Maar dat was het allemaal waard. We doen het voor het goede doel hè? Nu zijn we helemaal blij. Het aftellen naar het nieuwe jaar wordt nu elk jaar wel heel bijzonder."

'Vrije vrouw'

Daniëlle en Erik gaven hun dochter de naam Charlize. Een naam die ze gevonden hebben na 'heel veel social media afgestruind te hebben', zegt Daniëlle. "We wilden een wat apartere naam. Onze eerste dochter van 1,5 jaar heeft ook een specialere naam, Maelynn. Charlize betekent 'vrije vrouw'.
Wat Maelynn van haar zusje vindt weten Erik en Daniëlle nog niet. "Het is spannend hoe ze erop reageert. Of ze überhaupt beseft dat ze een zusje heeft."

Meer nieuwjaarbaby's

Naast Charlize kwamen er nog meer baby's vroeg op de wereld. In het Arnhemse ziekenhuis Rijnstate konden de ouders van Emily om 1.51 uur hun dochter verwelkomen. En ook voor Claudia en Sander kon het nieuwe jaar niet beter beginnen. Zij werden om 2.54 uur in het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem de ouders van Fiore. Wij wensen hen allemaal heel veel geluk!

Jaarlijks staan er een of meerdere baby's in het spotlicht, omdat zij als een van de eerste geboren zijn in het nieuwe jaar. Maar de allereerste baby is natuurlijk moeilijk te achterhalen, aangezien niet iedereen in het ziekenhuis bevalt.