Arnhem en omstreken

'Oud en nieuw misschien wel het gevaarlijkste evenement', zegt Marcouch

Burgemeester Ahmed Marcouch.
Burgemeester Ahmed Marcouch. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Burgemeester Ahmed Marcouch van Arnhem spreekt op de drempel van 2023 zijn zorgen uit over de jaarwisseling. "Voorkom dat je te veel drinkt, waardoor je niet meer weet wat je doet."
Marcouch' voorganger Herman Kaiser, die van 2013 tot 2017 de ambtsketting van Arnhem droeg, startte de gewoonte op oudejaarsdag rond etenstijd te eten met brandweerlieden. Maar omdat de brandweer moest uitrukken, kon Marcouch die gezamenlijke maaltijd dit jaar op zijn buik schrijven.
"Hoort erbij", zegt Marcouch, die de waarde onderstreept van de traditie die onder Kaiser werd ingezet. "De viering van de jaarwisseling is het grootste en misschien wel het gevaarlijkste evenement van Nederland. En dit is alleen mogelijk omdat mensen van de brandweer, politie en ambulance klaarstaan voor ons om dat feest te kunnen vieren."
Neem een kijkje achter de schermen bij de Arnhemse hulpdiensten:
Zij zijn gewoon aan het werk tijdens de jaarwisseling.
In aanloop naar de jaarwisseling sprak Marcouch via LinkedIn zijn zorgen uit. Hij wees ook naar de weersverwachting: "Deze gevaarlijkste nacht van het jaar krijgen het gevaarlijke vuurwerk en het agressieve drankorgel er een extra gevaar bij: windvlagen. Die blazen het brandend materiaal (...) richting allen die zich vannacht buiten wagen, ook onschuldige voorbijgangers en bezige hulpverleners. Als het ooit nodig is om op elkaar te letten - altijd natuurlijk - dan is het nu wel, in deze helse nacht die voor de deur staat."

Jaarwisseling is ook plezier

Bij Marcouch overheerst niet de angst voor wat komen gaat: de jaarwisseling moet ook plezier zijn. "De overgrote meerderheid viert op een plezierige manier feest, maar ik ben ook burgemeester en verantwoordelijk voor de openbare orde en veiligheid. Ik heb zorg voor mijn mensen die die veiligheid moeten waarborgen. Brandstichting, stunten met vuurwerk, overmatig alcoholgebruik, al dan niet in combinatie met drugs leidt tot incidenten. Dat gebeurt richting onze hulpverleners, waarbij soms voorbijgangers gewond raken of de stunters zelf. Doe dat nou niet. Kijk een beetje om naar elkaar en voorkom dat je te veel drinkt waardoor je niet meer weet wat je doet. Dat is mijn oproep."
Tijdens het gesprek met Marcouch gaat enkele keren het alarm af in de kazerne van de brandweer in Arnhem-Zuid. "Zo zien de diensten er met oud en nieuw uit: voortdurend uitrukken. Vervelende branden, maar ook kleine brandjes in ondergrondse containers en afvalbakken. Die houden de brandweer heel erg bezig. En dat zou eigenlijk niet moeten, als iedereen zich een beetje zou gedragen."