Stedendriehoek / Gelderse Vallei

Vuurwerkshows elders afgelast, maar goede hoop voor Gelderse shows

Harde wind bij vliegveld Teuge tussen Apeldoorn en Twello.
Harde wind bij vliegveld Teuge tussen Apeldoorn en Twello. © ANP
APELDOORN - In Apeldoorn mag geen vuurwerk worden afgestoken, maar georganiseerde vuurwerkshows moeten dat gemis goed maken. Maar kan dat vandaag wel doorgaan met die harde wind? In Amsterdam en Hilversum zijn de goedmaakshows al afgelast maar in Apeldoorn buigt de organisatie zich nog over de risico's.
Vooralsnog lijken de vuurwerkshows in Apeldoorn en Uddel door te kunnen gaan. "Er zitten geen pijlen tussen het vuurwerk, dus het kan wel een beetje wind hebben", vertelt Dani Levy van de organisatie. "Het terrein is dermate groot dat we ook kunnen kiezen voor een andere afschietrichting." De organisatie zegt om 18.00 uur de knoop door te hakken.

Vuurwerkverbod

In Apeldoorn geldt dit jaar een vuurwerkverbod. De gemeente heeft daarom geld beschikbaar gesteld voor een grote show. Om 21.30 uur en 23.55 uur zijn er shows op het Zwitsalterrein in Apeldoorn. Daar kunnen mensen de hele avond vertoeven en is er een DJ voor de muzikale omlijsting. Ook is er een show in Uddel, op het plein voor het dorpshuis.
Het Zwitsalterrein is al klaar voor de show. "Alles staat er al. Het is deels binnen en deels buiten. Om 12.00 uur hebben we nog een overleg om te kijken of het goed gaat met het weer." Als alles door kan gaan zijn mensen vanaf 20.30 uur welkom. De toegang is gratis, omdat de gemeente het evenement grotendeels betaalt. De organisatie rekent op zo'n 2000 mensen per afsteekmoment.

Droneshow

In eerste instantie zou er ook een drone- en lasershow georganiseerd worden in het Zuiderpark. Maar in verband met de slechte weersvoorspellingen met regen en wind is dat afgelast. "We voorzagen een fiasco", zegt Levy. "Veel regen en wind, dan wordt het veld echt een modderbende."

Show en feest in Zwartebroek

In Zwartebroek in de gemeente Barneveld staat ook een vuurwerkshow op de planning. Deze show gaat voorlopig door, zegt de organisatie zaterdagochtend. "We beginnen vandaag om 13.00 uur met alles laten opbouwen door professionele vuurwerkshowbouwer", zegt Maarten van ‘t Land van de organisatie. "Die is daar tot middernacht wel mee bezig." Als alles verloopt zoals moet, gaat de show vannacht om 01.00 uur van start. "Als er geen mist is, gaat het gewoon door."
Er worden een paar honderd tot duizend mensen verwacht in een weiland aan de Domeinenveenweg. Voor het feest dat plaatsvindt in een grote tent zijn zo'n 900 kaarten verkocht.