Stedendriehoek

Vuurwerk afsteken en vuurwerkshow 'uitdaging' door krachtige wind

Het wordt de warmste jaarwisseling van het decennium, maar ook een natte en winderige oudjaarsdag.
Het wordt de warmste jaarwisseling van het decennium, maar ook een natte en winderige oudjaarsdag. © Ab Donker
Kijk jij er naar uit om flink wat vuurwerk af te steken? Dat kan nog wel eens uitlopen op een teleurstelling. Hoewel het nu al nog nooit eerder zo'n warme oudjaarsdag was, wordt het afsteken van vuurwerk volgens Roosmarijn Knol van Weerplaza nog een flinke uitdaging. Dat komt door een krachtige wind.
Het was niet eerder zo warm op oudjaarsdag als dit jaar: in het Limburgse Ell werd het al om 03.10 uur 15,4 graden. ook in Gelderland wordt het vandaag warm. "De temperatuur loopt op tot recordzachte waardes", zegt meteoroloog Knol. En dat is bijzonder, want het is al voor het tweede jaar op rij. "De huidige verwachting is dat het zo'n 15 a 16 graden wordt in Gelderland. Dat is uitzonderlijk voor december, want 6 graden is normaal."
Wat dat betreft kan het dus fijn zijn om naar buiten te gaan om vuurwerk af te steken, maar de wind kan er vervolgens weer een stokje voor steken. "Er komen op oudejaarsdag flink wat windvlagen met een windkracht van 4 tot 6. Dat is matig tot krachtig. Daardoor kan het vuurwerk afsteken wel eens een flinke uitdaging worden en kan het best gevaarlijke situaties opleveren", weet de weervrouw.

'Vuurwerkshows houden hart vast'

Grote vuurwerkshows houden hun hart ook vast, zegt Knol. "Er valt flink wat regenwater, dat is ook niet gunstig. Dus ik snap wel dat ze overwegen het niet door te laten gaan."
"We gaan het nieuwe jaar niet in met totaal ander weer", zegt de weervrouw. "Dan wordt het zo'n 12 à 13 graden, met opnieuw veel bewolking, regen en wind."
Besluiten over het al dan niet doorgaan van de vuurwerkshows en vreugdevuren in Amsterdam en Rotterdam, maar ook in Apeldoorn, worden vandaag pas genomen, na een inschatting of het veilig kan gezien de neerslag en wind. Daarom is het doorgaan van de evenementen nog onzeker.